Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alzheimer app voor mantelzorgers

Met de Alzheimer Assistent app kunnen mantelzorgers direct ervaringen en tips digitaal uitwisselen. Alzheimer Nederland heeft de eerste App ontwikkeld voor mensen die zorgen voor iemand met dementie.
Alzheimer app voor mantelzorgers
Foto: ANP Roos Koole

De Alzheimer Assistent geeft informatie in tekst én in video over meer dan 60 onderwerpen. Deze adviezen worden gegeven door experts en mantelzorgers. Gebruikers kunnen ook zelf tips delen en onderwerpen aandragen in de app. Behalve informatie biedt de applicatie ook de mogelijkheid om een “verslag van de dag” bij te houden, waardoor de zorg met andere naasten van de patiënt gedeeld en georganiseerd kan worden.

Urgente vraag

Alzheimer Nederland heeft de Alzheimer Assistent app ontwikkeld, voor en door mantelzorgers en experts, naar aanleiding van de urgente vraag van vele mantelzorgers naar digitale informatie. ‘De behoefte aan antwoorden op hulpvragen zien wij verschuiven van offline, zoals telefoon en folders, naar online. Met deze app kunnen mantelzorgers direct ervaringen en tips digitaal uitwisselen’, aldus Gea Broekema- Prochazka, directeur en bestuurder van Alzheimer Nederland.

Overbelasting

Nederland telt ruim een miljoen mantelzorgers die zorgen voor een familielid of bekende met dementie. Uit de Dementiemonitor Mantelzorg, onderzoek onder 2700 mantelzorgers, blijkt dat 46 procent is overbelast door de zorg voor iemand met dementie thuis. Nog eens 44 procent loopt een groot risico op overbelasting.

Beslissingen

Mantelzorger Janny Walst-van den Bor gebruikt de Alzheimer Assistent app vooral voor mentale steun en praktische tips: ‘Naarmate de ziekte bij mijn man vordert, merk ik dat de situatie voor ons moeilijker wordt. Ik vind in de Alzheimer Assistent direct antwoord op vragen als: voor welke beslissingen kom ik te staan en hoe ga ik verder? Hoe gaan anderen daar mee om? Zo hou ik de zware zorg langer vol.’

 

De Alzheimer app is te downloaden bij Alzheimer Nederland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.