Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Almere wil aparte buurt voor overlastgevers

Het stadsbestuur van Almere en de woningcorporaties gaan op zoek naar plaatsen waar huurwoningen gebouwd kunnen worden voor mensen die ernstig overlast veroorzaken in hun buurt. Dat heeft een medewerker van de gemeente Almere vrijdag laten weten.
Deze Skaeve Husen in Amsterdam zijn
Deze Skaeve Husen in Amsterdam zijn

Volgens de gemeente komt burenoverlast veel voor in Almere. Het gaat daarbij om gezinnen die onder meer zorgen voor geluidsoverlast, bedreigingen uiten of de wijk terroriseren. De gemeente wil de woningen bouwen op plaatsen waar de bewoners geen overlast kunnen bezorgen aan andere inwoners. Het is nog niet bekendgemaakt wie de bouw van de huurwoningen gaat betalen.

Andere gemeenten

Almere heeft eerder een dergelijk plan uit willen rollen, maar dat haalde het niet door gebrek aan geld. Ook in andere gemeenten maakt met werk van het creëren van woonplekken voor chronische overlastgevers. Kampen was de eerste stad die hiermee experimenteerde en daarna volgde Tilburg. Utrecht is ook ver gevorderd met een dergelijk plan. Daar moeten begin 2014 zeven woningen en een beheerderswoning zijn gerealiseerd.

Skaevehusen

Alle projecten die tot dusverre in Nederland zijn uitgerold, zijn gebaseerd op het Deense model Skaevehusen. Daar zijn ook aparte wijken gebouwd voor bewoners die extreem veel overlast veroorzaken. De woningen zijn sober, vrijstaand en gelegen op een locatie buiten een woonwijk met een afstand van minimaal 75 tot 100 meter. Een dergelijk project haalde het in Amsterdam niet vanwege klachten van omwonenden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.