Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Agnes Kant: ‘Marktwerking maakt meer kapot dan je lief is’

De marktwerking moet eruit. Zoveel is zeker voor Agnes Kant. De zorgfunctie die de thuiszorg zo goed maakt, wordt uitgehold, vindt ze. 'Dat marktgedoe kost ook nog veel geld aan papierwerk.’ De WMO-budgetten voor de gemeenten worden wel bijgesteld, schat Kant in. ‘Maar het kabinet heeft er geen geld voor.’
Agnes Kant: ‘Marktwerking maakt meer kapot dan je lief is’
Agnes Kant: ‘Marktwerking maakt meer kapot dan je lief is’

Het meldpunt van de Socialistische Partij heeft in vier maanden tijd 240 klachten binnengekregen. Dat valt toch mee? Als je de recente deining mag geloven over de thuiszorg, die in uren én in kwaliteit achteruit holt, krijgen de meeste mensen alleen nog maar poetshulp in plaats van zorghulp. (Foto: Henriëtte Guest) ‘Ja wacht even, de WMO is nog maar twee maanden ingevoerd’, tekent Agnes Kant aan. ‘De scherpere indicaties gelden nu alleen nog voor nieuwe cliënten die thuiszorg krijgen.’ Het gaat van kwaad tot erger.

Uitholling volgens Agnes Kant

Ze strijdt met hart en ziel tegen de marktwerking in de zorg. Die leidt in haar ogen tot uitholling van de kwaliteit. En tot degradatie van de verzorgenden tot schoonmaakkrachten. ‘Dat wat de thuiszorg zo goed maakt, namelijk het integreren van thuishulp en zorgbehoefte, wordt weggegooid. De thuishulpen zijn opgeleid om aan de hand van het praatje dat ze maken met hun cliënt te kijken of het goed gaat. Nu kunnen ze gaan schoonmaken als alfahulp. Marktwerking maakt meer kapot dan je lief is.’

Als op 18 april de WMO in de Tweede Kamer wordt behandeld, zal Agnes Kant flink van leer trekken. En zij niet alleen. De actiegroep “Zorg geen markt” organiseert die dag een manifestatie. Een passage uit de klacht van een thuishulp, die binnenkwam bij het landelijk meldpunt van de SP, laat zien waarom de effecten van marktwerking Agnes Kant zo aan het hart gaan.

“Donderdag trof ik mevrouw, diagnose dementie, nog in bed aan. Volledig overstuur, de verpleging was nog niet langs geweest. Ik help haar met uit bed komen, aankleden en ontbijten. Ik luister naar haar verhaal, waarom ze zo overstuur is. Ze zegt dat ze blij is om me te zien en dat ze zich eindelijk rustig gaat voelen. Ik kan wel huilen, omdat ik weet dat ik er binnenkort niet meer ben. Maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het haar te vertellen. Weer een beslissing van dit kabinet, allemachtig.”

Kwaliteit

‘Ik doe dit werk al achteneenhalf jaar en heb een zintuig ontwikkeld voor dit soort signalen’, zegt Agnes Kant. ‘Mensen krijgen minder uren zorg en andere hulp, dat blijkt gewoon uit de indicatie’, weet ze. ‘Het leidt ertoe dat ouderen vereenzamen en onnodig snel in een verpleeghuis terechtkomen.’

Het gehele artikel is te lezen in Zorg + Welzijn Magazine 4, april 2007. Drie maanden na publicatie wordt het op de website geplaatst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.