Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ: ‘Uiterste poging werkgevers voor CAO VVT afgewezen’

Werkgevers hebben in een laatste poging om tot een cao te komen over 2010 en 2011 een loonbod gedaan dat de inflatie in die jaren in ruime mate dekt, zo meldt werkgeversorganisatie ActiZ. De bonden wezen het bod af.
ActiZ: 'Uiterste poging werkgevers voor CAO VVT afgewezen'

Afgelopen week is na drie dagen onderhandelen opnieuw het cao-overleg in de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) mislukt. Volgens werkgeversorganisatie ActiZ blijven de bonden weigeren om werknemers zelf de keuze te bieden om extra verlofuren (levensfasebudget) te kunnen inzetten naar eigen behoefte (verlof, tijd sparen of geld).

Salarisverhoging
Het cao-overleg, dat maart dit jaar startte, liep voor de zomer vast. Na de zomer is het weer opgepakt. Inmiddels is op veel punten overeenstemming bereikt voor de CAO VVT, aldus ActiZ. Volgens de werkgeversorganisatie bestaat alleen nog verschil van mening over de hoogte van een salarisverhoging en de leeftijdsuren.

Eenmalige uitkering
De werkgevers bieden in een tweejarige cao een structurele loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 0,4 procent van het jaarsalaris. Deze loonsverhogingen komen volgens ActiZ ‘minstens overeen met de loonontwikkeling in andere cao’s die dit jaar zijn afgesloten’. Ook zou het bod van de werkgevers ‘geheel in lijn zijn met het sociaal akkoord dat vorig jaar is gesloten’. De bonden eisen 3,5 procent salarisverhoging structureel.
Om toch tot een cao te komen, hebben de werkgevers voorgesteld om in een eenjarige cao de lonen in 2010 te verhogen met 1 procent structureel, en een eenmalige uitkering van 0,4 procent. De bonden wezen dat voorstel af.

Onoverbrugbaar
Ook de impasse over de leeftijdsuren bleek onoverbrugbaar. Partijen zijn het erover eens dat het leeftijdsverlof moet worden vervangen door een gelijk aantal verlofuren voor alle werknemers. Werkgevers willen dat werknemers zelf kunnen kiezen hoe zij dit jaarlijks verlof willen besteden: aan verlof of aan tijdsparen of aan besteding in geld. De bonden willen uitsluiten dat werknemers zelf kiezen voor geld.

Jeugdwerkgelegenheid
De werkgeversorganisaties ActiZ en BTN betreuren dat het overleg is mislukt, zo schrijven zijn, vooral omdat er al wel overeenstemming was over andere belangrijke onderwerpen. Als voorbeelden daarvan noemen de organisaties de inzet op jeugdwerkgelegenheid, overname van personeel in de huishoudelijke zorg, scholingsbudget voor elke organisatie en stagevergoeding.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

 

Volg Zorg+welzijn op Twitter

Bron: ActiZ, foto ANP/Dick Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.