Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiz: ‘Cijfers ranglijst verpleeghuizen zijn achterhaald’

Brancheorganisatie Actiz overweegt juridische stappen richting De Volkskrant. Het dagblad publiceerde maandag een ranglijst van verpleegafdelingen in verzorgingshuizen. ‘De indruk dat er sprake zou zijn van een kritieke situatie op de verpleegafdelingen is absoluut onjuist’, stelt Actiz.
Actiz: ‘Cijfers ranglijst verpleeghuizen zijn achterhaald’

Actiz zegt dat ranglijst die het dagblad publiceerde is gebaseerd op achterhaalde cijfers uit 2004 en 2005. ‘De verouderde gegevens zijn ongeschikt om het kwaliteitsniveau op de afdelingen te vergelijken. Inmiddels is er veel veranderd in de branche. Daar komt bij dat er zorgorganisaties op de lijst voorkomen die helemaal geen verpleegunit hebben.’

Onrust
‘De Volkskrant doet met de ranglijst afbreuk aan het imago van de totale branche en veroorzaakt onnodige onrust bij (familie van) cliënten en medewerkers van zorginstellingen. De continuïteit van de zorg is daarmee in het geding’, zegt Aad Koster, directeur bij Actiz.

Peiling
De peiling onder verpleeghuizen was een onderdeel van een kwaliteitsonderzoek in de gehele sector ouderenzorg. Dat instellingen een uitgebreide vragenlijst van de Inspectie voor de Gezondheid (IGZ) hebben ingevuld over de kwaliteit van de zorg, is volgens Actiz niet het geval. ‘De “oude” formulieren worden door de Inspectie niet meer gebruikt. In overleg tussen alle betrokken partijen, waaronder Actiz, cliënten en de Inspectie, zijn nieuwe kwaliteitscriteria en meetpunten ontwikkeld. De metingen op basis van die criteria vinden nu plaats.’

Resultaten medio 2008
‘De resultaten worden halverwege dit jaar verwacht. Het oordeel van cliënten en familie krijgt daarbij ook een plaats. Pas dan is het mogelijk om een echte kwaliteitsvergelijking te maken’, zegt Koster.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.