Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal zelfmoordpogingen schrikbarend hoog

Jaarlijks proberen 94.000 mensen zelfmoord te plegen. Verder zitten 410.000 mensen zo in de put dat zij aan zelfmoord denken. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid heeft gemaakt.
Aantal zelfmoordpogingen schrikbarend hoog

Per jaar slagen 1600 Nederlanders erin zichzelf van het leven te beroven. Volgens het

Trimbos-instituut

waren cijfers over zelfmoordpogingen en -gedachten tot nu toe niet bekend. Overigens geeft het instituut geen definitie van wat een zelfmoordpoging is; de onderzoekers hebben de ondervraagden alleen de vraag gesteld of ze ooit een poging tot suïcide hebben gedaan.

Psychische stoornisMensen met een psychische stoornis hebben negen maal zo veel kans om een zelfmoordpoging te doen en lopen elf maal zo veel risico op zelfmoordgedachten. Het zijn vooral bewoners van de grote steden, vaak zonder baan en met een laag inkomen, voor wie zelfmoord een optie is. Ze hebben ook vaker dan anderen erge gebeurtenissen meegemaakt, zijn labieler, ondervinden minder steun uit hun omgeving en hebben al eerder te kampen gehad met angststoornissen of overmatig drankgebruik.

PreventieHet Trimbos-instituut benadrukt het belang van suïcidepreventie omdat het aantal mensen dat zelfmoord probeert te plegen met 22 procent kan dalen als de psychische kwalen voorkomen kunnen worden of de nadelige gevolgen teniet kunnen worden gedaan. Er zouden dan ook 42 procent minder mensen zijn die spelen met de gedachte zelfmoord te plegen.

BRON: ANP, 1 maart 2007

Link:

suïcidepreventie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.