Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal zelfdodingen op het spoor kan drastisch omlaag

Volgens psychiater Cornelis van Houwelingen is het jaarlijkse aantal van circa 185 zelfdodingen op het spoor terug te brengen naar 100. Voorwaarde is dat instellingen voor geestelijke gezondheidszorg actiever omgaan met suïcidesignalen en spoorbeheerder Prorail risicovolle plekken ontoegankelijker maakt.
Aantal zelfdodingen op het spoor kan drastisch omlaag

Dat concludeert psychiater Van Houwelingen (GGZ Eindhoven) na jarenlang onderzoek naar treinsuïcides waar hij aan de Vrije Universiteit op promoveert. Spoorbeheerder Prorail heeft de aanbevelingen van Van Houwelingen al overgenomen en past momenteel 60 ‘risicolocaties’ aan. Dat zijn plekken op het spoor waar jaarlijks meer dan een keer een persoon suïcide pleegt. Prorail plaatst er hekken, verlichting, camera’s en informatieborden over de hulpdienst 113online.

Zelfmoordimpuls
Uit het onderzoek blijkt dat deze aanpassingen de zelfmoordimpuls kunnen wegnemen. Suïcidale mensen zoeken als ze op een ogenschijnlijke kleine barrière stuiten niet automatisch een andere plek op. ‘Er treedt nauwelijks of geen verschuiving op naar een andere locatie. Het is gebleken dat het plaatsen van hekken op bruggen waar mensen van afsprongen, leidden tot een reductie tot nul van het aantal zelfdodingen zonder dat er een verschuiving optrad naar andere plekken,’ concludeert onderzoeker Van Houwelingen.

Probleem
In 2010 waren er 202 gevallen van zelfdoding op het spoor in Nederland. Dat aantal is al jaren constant en maakt ruim 11 procent uit van het totaal aantal zelfdodingen. Voor spoorbeheerder Prorail zijn de zelfdodingen een groot probleem. Prorail wijst in Nieuwsuur op de impact die de zelfdodingen hebben op conducteurs en machinisten.

Behandeling
Het onderzoek van Van Houwelingen brengt ook aan het licht dat 63 procent van de mensen die zelfdoding op het spoor pleegt een vorm van psychiatrische behandeling ondergaat. Tweederde daarvan is op het moment van de zelfdoding patiënt in een psychiatrische instelling.

‘De psychiatrische zorg kan meer specifiek aandacht besteden aan het suïcide-probleem door de problematiek te herkennen en bespreekbaar te maken en er ook specifiek een behandeling voor te bieden. De bespreekbaarheid is uitermate belangrijk en kan nog beter en systematischer,’ bepleit Van Houwelingen.

Bekijk hier de aflevering van Nieuwsuur 18 mei 2011:

Bron: Nieuwsuur

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.