Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Aantal zelfdodingen neemt toe

Het aantal zelfdodingen is in 2010 gestegen met bijna 5 procent van 1525 tot 1600. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Aantal zelfdodingen neemt toe

Uit de statistieken blijkt dat mensen nog steeds vooral op latere leeftijd zelfmoord plegen. De grootste groep blijft die van 40 tot 50 jaar. Een andere grote groep is die van 50 tot 60 jaar. Gevallen van euthanasie en pogingen tot zelfdoding zijn niet in de cijfers opgenomen.

Psychisch

Verreweg de meeste zelfdodingen kwamen voort uit psychische stoornissen. Fysieke klachten waren het minst een reden om uit het leven te stappen. Overigens was bij 541 gevallen het motief niet bekend.

Streefcijfer

Begin dit jaar zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een streefgetal voor het terugdringen van het aantal suïcides los te laten. De bewindsvrouw noemde het streefcijfer toen te ambitieus en niet realistisch, aangezien in 2009 en 2008 het aantal met 6 procent toenam.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En met de huidige bezuinigingen en eigen bijdrage’s ben ik heel erg bang dat deze kwetsbare mensen het niet zullen redden, geen uitweg meer zien en er nog meer zelf dodingen zullen gaan plaats vinden.
    Dit, terwijl er goede hulp beschikbaar MOET komen, wil je het probleem ook echt gaan aanpakken.
    Preventie! dient bovenaan te staan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.