Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal zelfdodingen gestegen

Het aantal zelfdodingen in 2011 is met 47 gevallen gestegen naar 1647 mensen. Het zelfdodingscijfer stijgt hiermee voor het vierde achtereenvolgende jaar en komt hiermee weer op het niveau van eind jaren negentig. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Aantal zelfdodingen gestegen

Uit recente internationale studies blijkt dat zelfdoding kan samenhangen met economische recessie. In verschillende andere landen is net als in Nederland het aantal zelfdodingen sinds  het begin van de financiële crisis in 2008 toegenomen. In hoeverre deze samenhang ook opgaat voor ons land is niet bekend.

Man

Gemiddeld plegen dagelijks meer dan vier mensen zelfmoord. Zeven van de tien overledenen door zelfdoding zijn man (1 136 mannen versus 511 vrouwen). Bij zowel mannen als vrouwen is bijna de helft tussen de 40 en 60 jaar.

Ophanging
De helft van de mannen die zich van het leven berooft, doet dit door ophanging. Ook een overdosis medicijnen en voor de trein springen komt bij mannen relatief vaak voor. Vrouwen kiezen in een derde van de gevallen voor ophanging. Daarnaast neemt 30 procent van de vrouwen een overdosis medicijnen. Ook zichzelf verdrinken en het springen van hoogte komen relatief vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Gemeente

Het aantal zelfdodingen is in de groep gemeenten met meer dan 250 duizend inwoner relatief het hoogst. In deze groep grote gemeenten ligt het zelfdodingscijfer ongeveer 30 procent hoger dan in de groep gemeenten met minder dan 100 duizend inwoners.

Bron: CBS/ANP-Photo/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.