Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal suïcides steeg in 2011 minder hard

Het aantal zelfdodingen is in 2011 licht gestegen, maar minder dan de jaren ervoor. Met name het aantal jongeren onder de 20 jaar dat de hand aan zichzelf sloeg nam af. In 2010 gebeurde dat nog 55 keer, in 2011 was dat 44 keer.
Aantal suïcides steeg in 2011 minder hard
Foto: ANP-Photo/Evert-Jan Daniels

Dat meldt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in de jaarrapportage over zelfmoorden die ze woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. In 2011 werden in totaal 1647 suïcides geregistreerd, in 2010 waren dat er 1600.

Streefgetal

Schippers wil het aantal zelfdodingen terugdringen, maar ze liet eerder het in 2008 vastgestelde streefcijfer los om het aantal jaarlijks met 5 procent te verminderen. De minister vond dat streefgetal toen niet realistisch aangezien het aantal zelfmoorden de jaren ervoor steeg. Ze kondigt aan dat ze voor de zomer een nieuw streefcijfer wil vaststellen.

Beweegredenen

De minister heeft ook onderzoek laten doen naar de beweegredenen voor suïcide. Centaal stond de vraag of er verschillen zijn tussen de mensen die wel en die geen zorg ontvingen voordat zij suïcide pleegden. Van 98 overleden personen zijn in totaal 206 familieleden en naasten geïnterviewd. De uitkomsten van dit onderzoek moeten volgens de minister en onderzoekers met voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.Preventief


De voorzichtige conclusie luidt dat personen met suïcidaal gedrag verschillende kenmerken hebben en grofweg in vier groepen op te delen zijn. Preventieve maatregelen speciaal gericht op die kenmerken zouden zinvol kunnen zijn. ‘De resultaten van het onderzoek zijn nog te prematuur en te hypothetisch om op dit moment verdere beleidsmaatregelen te treffen, maar geven wel richting aan eventueel vervolgonderzoek’, aldus Schippers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.