Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal suïcidepogingen en -gedachten stabiel

Het aantal volwassenen dat ooit in het leven suïcide gedachten heeft gehad of een suïcide poging heeft ondernomen is de afgelopen jaren stabiel gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS.
Aantal suïcidepogingen en -gedachten stabiel

Uit onderzoek onder 6646 volwassenen van 18-64 jaar in 2007-2009 blijkt dat het aandeel volwassenen dat ooit in het leven suïcidale gedachten heeft gehad (8,3%) of suïcidepogingen heeft ondernomen (2,2%) stabiel is gebleven in de afgelopen jaren, aldus het instituut.

Leven
In augustus van dit jaar kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek echter met het bericht dat het aantal zelfdodingen in 2010 juist is gestegen met bijna 5 procent van 1525 tot 1600. ‘Het Trimbos-instituut heeft de suïcidepogingen en suïcidegedachten onderzocht’, zo duidt Senior wetenschappelijk medewerker Margreet ten Have het verschil. ‘Het gaat dus over mensen die nog leven.’

Recessie
‘In vergelijking met onderzoek van zo’n tien jaar geleden en internationaal onderzoek, blijken de cijfers over suïcidegedachten en -pogingen redelijk stabiel’, vervolgt Ten Have. Een reden voor de groei in het aantal zelfdodingen waar het CBS over bericht, kan volgens de wetenschapper te maken hebben met de economische recessie. ‘De cijfers van het CBS zijn vrij recent. Onze cijfers zijn van voor de recessie. Vaak zie je dat het economisch klimaat samenhangt met het aantal zelfdodingen.’

Hulp
Hoewel de recessie inmiddels mogelijk haar weerslag heeft gehad, geeft het onderzoek van Trimbos-instituut belangrijke informatie, meent Ten Have. Bij een derde van de mensen die ooit een suïcidepoging hebben gedaan, was de (eerste) poging een schreeuw om hulp, zo blijkt uit de interviews. Ook werd duidelijk dat een poging tot zelfmoord vaak snel volgt op de eerste tekenen van suïcidegedachten.

Zo blijkt dat ongeveer 75 procent van de mensen die ooit een suïcidepoging hebben gedaan, deze poging deed in het jaar waarin zij ook voor het eerst suïcidegedachten hadden. ‘Dat is vanuit preventief oogpunt belangrijke informatie’, aldus Ten Have.

Misbruik
Ook legt het onderzoek de risico-indicatoren bloot: het hebben van een stemmingsstoornis of een middelenstoornis zijn krachtige risico-indicatoren voor het ontstaan van eerste suïcide gedachten. Misbruik, verwaarlozing in de jeugd en regelmatig gepest zijn, kunnen ook een rol spelen.

Bron: Trimbos/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.