Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal dementerende Nederlanders verdubbelt

Het aantal dementerende Nederlanders zal binnen vier decennia verdubbelen tot een half miljoen. De kosten van de verzorging van deze mensen neemt in dezelfde mate toe, van 7,5 miljard euro per jaar nu tot zo'n 15 miljard euro. Dat blijkt uit het World Alzheimer Report 2010.
Aantal dementerende Nederlanders verdubbelt

Een woordvoerder van Alzheimer Nederland bevestigde maandag berichtgeving in de Volkskrant. ‘Bijna alle vormen van dementie zijn leeftijdsgerelateerd. Omdat de vergrijzing toeneemt, nemen bijna alle vormen van dementie toe’, aldus de zegsman.

Mantelzorg

Alzheimer Nederland pleit voor professionele begeleiding van Mantelzorgers. ‘Mantelzorgers zijn ernstig overbelast. Als zij praktisch en emotioneel zouden worden ondersteund, houden ze het langer vol. Dat is nodig om te voorkomen dat dementerende patiënten vroegtijdig in een verpleeghuis belanden. (…) Als alle mantelzorgers die ondersteuning zouden krijgen, dan levert dat een kostenbesparing op van 7 tot 10 procent’,stelt directeur Gea Broekema in de Volkskrant.

Combineren

Werkgevers zouden ook meer rekening moeten houden met werknemers die voor familieleden zorgen. ‘Een op de acht werknemers heeft de zorg voor een zieke thuis. De meeste werkgevers weten dat niet. Toch is er helemaal niet zoveel voor nodig om mantelzorgers te helpen zorg en werk te combineren. Het is al voldoende om in gesprek met werknemers te gaan, je flexibel op te stellen in werktijden en ze af en toe een dagje thuis te laten werken.

Dinsdag is het Wereld Alzheimer Dag. Op die dag wordt het World Alzheimer Report internationaal gepresenteerd. In Nederland gebeurt dat een dag eerder in verband met Prinsjesdag.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier

voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer

achtergronden en opinies, neem hier een

abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.