Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds minder problemen rond pgb declaraties

Staatssecretaris Van Rijn: ‘De betalingen van pgb declaraties zijn al meer dan een jaar stabiel.’ Volgens Van Rijn worden vrijwel alle correct ingediende declaraties voor een persoonsgebonden budget (pgb) binnen tien werkdagen betaald. Daarnaast neemt het aantal onjuist ingediende declaraties af. In augustus bevatte ongeveer veertig procent van de declaraties een fout, in oktober was dat nog vijfentwintig procent.
correct-iStock.jpg
De betalingen van correct ingediende pgb declaraties zijn al meer dan een jaar stabiel en het aantal onjuist ingediende declaraties neemt af. - Foto: iStock

Dit blijkt uit een brief die Van Rijn stuurde aan de Tweede Kamer. Eerder dit jaar was er nogal veel te doen over pgb’s. In april boog de staatssecretaris zich over maatregelen om het pgb minder fraudegevoelig te maken. Eind augustus kondigde de gemeente Den Haag vervolgens aan dat vijf zorgaanbieders vermoedelijk fraude plegen met het pgb en een dag later bleek dat vijftig procent van de declaraties die binnenkomen bij de Sociale Verzekeringsbak administratieve fouten bevatten.

Fraude

Om fraude te voorkomen, werden per 1 november de declaraties weer scherper gecontroleerd. Deze controle heeft tijdelijk ‘uit’ gestaan om  mensen te laten wennen aan de nieuwe situatie: per 2015 veranderde het systeem voor het pgb waarmee mensen met een beperking zelf hun zorg op maat kunnen regelen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) werd verantwoordelijk voor de uitbetaling van pgb’s. De eerste maanden regende het klachten van mensen die hun geld niet of te laat kregen. Om de betaling vlot te trekken, werden declaraties minder strikt gecontroleerd. Per 1 november staan de controles weer ‘aan’. De Tweede Kamer was bang dat daardoor veel mensen hun geld niet of te laat zouden krijgen, maar Van Rijn stelt hen nu gerust.

Nu onjuiste declaraties niet meer uitbetaald worden, voorziet de Kamer voorziet problemen. De Kamerleden vrezen een herhaling van de situatie van begin 2015, toen veel mensen niet of te laat hun geld kregen. Lees meer >>

Betaling

In een brief aan de Tweede Kamer geeft hij de laatste stand van zaken rondom het pgb weer. Volgens de staatssecretaris zijn de betalingen van de SVB al meer dan een jaar stabiel. Uit een rapport blijkt bijvoorbeeld dat in juli 98 procent van de correct ingediende declaraties binnen tien dagen werd betaald, in augustus en september was dit 99 procent.

Handtekening

Het aantal onjuist ingediende declaraties is volgens Van Rijn afgenomen. ‘Uit een steekproef in augustus bleek dat het gemeten percentage onjuist of onvoldoende ingestuurde declaraties nog hoog was. Het beeld dat hierbij kan ontstaan is dat het hier zou gaan om fraude. Dat beeld klopt niet. In verreweg de meeste gevallen is dat namelijk niet het geval.’ Vaak gaat het bijvoorbeeld alleen om het ontbreken van een handtekening. Om mensen iets langer te laten wennen aan het feit dat de declaraties niet betaald worden als ze onjuist zijn, stelde Van Rijn de ‘gewenningsperiode’ met een maand uit.

Leereffect

Uit een nieuwe steekproef blijkt nu dat in oktober nog vijfentwintig procent van de declaraties fouten bevat, tegenover veertig procent in augustus. De SVB heeft overigens steekproefsgewijs de declaraties die in september foutief werden ingediend gevolgd. In 84 procent van de gevallen werd in oktober wel een correcte declaratie gedaan. Van Rijn: ‘De gewenningsperiode en de intensieve communicatie door de SVB hebben dus effect. De trend van niet betaalbare declaraties daalt en er treedt een leereffect op. De verwachting is dat de dalende trend in de niet-correcte declaraties als zich voortzet. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat richting eind van het jaar meer declaraties niet betaald zullen kunnen worden, omdat het toegekende budget verder uitgeput raakt.’

Controle

Nu alle controles ‘aan’ staan, worden declaraties voor het pgb op meerdere fronten gecontroleerd. Zo wordt bijvoorbeeld standaard gecontroleerd of de aanvrager nog budget heeft en er wordt bekeken of de declaratie conform de financiële afspraken is (er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of het tarief in overeenstemming is met de afspraken). Ook wordt gecheckt of de budgethouder een handtekening heeft gezet voor akkoord en of er contactgegevens van de zorgverlener, zoals een BSN of KVK-nummer, bekend zijn. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.