Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Het effect van de meldcode

Hoewel de meldcode ervoor zorgt dat geweld beter gesignaleerd wordt, lukt het stoppen van geweld vervolgens moeilijk. Als dat niet verbetert, verstopt de hulpverleningsketen en heeft de meldcode uiteindelijk weinig effect.
Liselot-Godschalx.jpg

In de vorige gastblog schreef Rian Schmitz over de digitalisering in de zorg >>

Veel gemeenten investeren actief in het gebruik van de meldcode bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit is een heel goede zaak. Uit onderzoek blijkt dat hulpverleners die kennis hebben van de meldcode drie keer vaker ingrijpen bij huiselijk geweld en actief melden bij Veilig Thuis. De meldcode is dus geen nieuw zinloos protocol, maar draagt echt wezenlijk bij aan de aanpak van geweld in gezinnen.

Handelingsverlegen

De meldcode leidt ertoe dat hulpverleners vaker melden bij Veilig Thuis en dat er meer zicht komt op de omvang van problematiek. Huiselijk geweld is een verborgen vraagstuk. Mensen die ermee te maken hebben, schamen zich ervoor en proberen het vaak actief te verbergen. Het probleem komt moeilijk in beeld van de hulpverlening, hulpverleners zijn soms handelingsverlegen, en het is moeilijk te bepalen wanneer het geweld echt gestopt is.

Recidive

Het succes van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling is echter zeer beperkt. Er zijn geen goede cijfers over recidive, maar deze is waarschijnlijk hoog. Ernstig, voornamelijk fysiek, geweld gaat volgens het  Verwey Jonker Instituut in vijftig procent van de gevallen gewoon door. Het is nu niet gebruikelijk om na hulpverlening gezinnen te volgen en te onderzoeken of het geweld blijvend gestopt is. Gezinnen komen alleen opnieuw in beeld als er weer een melding wordt gedaan bij Veilig Thuis. Dit betreft maar een klein gedeelte van de gevallen. Vaak zal het geweld doorgaan buiten beeld van de hulpverlening. Ook worden veel zaken die binnenkomen bij Veilig Thuis geregistreerd als adviesvraag. Deze mogen niet op naam van het slachtoffer worden gezet, maar op naam van de beller. Het aantal zaken dat meermalen als adviesvraag wordt geregistreerd aan Veilig Thuis is dus niet te bepalen.  

Wijkteams

Veilig Thuis zet zaken door naar de hulpverlening, maar vervolgens is het stoppen van geweld moeilijk.  Als dat niet verbetert, heeft het beter signaleren van geweld te weinig effect en leidt het vooral tot verstopping van de hulpverleningsketen. De wijkteams zijn nu al zwaar belast en krijgen nu steeds zaken met heftige gezinsproblematiek naar zich toegeschoven. Als er geen adequate aanpak is om de problematiek van deze gezinnen te verhelpen, zal de meldingsbereidheid van hulpverleners uiteindelijk dalen. De noodzaak om de kwaliteit van de aanpak te verbeteren is daarom uitermate belangrijk.

MDA++

Gelukkig staat deze kwaliteitsverbetering op de politieke agenda. Na de oprichting van de nieuwe organisatie Veilig Thuis, wordt de komende jaren gewerkt aan de MDA++, de  multidisciplinaire aanpak huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld en aan een verscherping van de Wet Meldcode. De verwachtingen omtrent deze verbeteringen zijn hooggespannen.

Liselot Godschalx is socioloog en werkzaam bij de gemeente Tilburg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.