Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slechts 1 op 5 gemeenten geeft juiste beschikking schuldhulp

Gemeentelijke schuldhulpverlening is gratis en moet verplicht worden aangeboden aan schuldenaren. De meeste gemeenten doen dat, maar niet volgens de regels. Dat leidt er toe dat mensen in grotere problemen kunnen komen.

Dat stellen lector Schulden & Incasso Nadja Jungmann e.a. in een artikel in Sociaal Bestek van juli/augustus. De lector en de docenten van de Hogeschool Utrecht hebben onderzoek gedaan naar hoe gemeenten de regels voor de uitvoering van de schuldhulpverlening toepassen. Vooral bij de toelating van schuldenaren tot de schuldhulpverlening blijkt 82 procent de procedures niet toe te passen zoals het volgens de wet zou kunnen.

Beschikking

Belangrijk voor de schuldenaar is de beschikking die de gemeente opstelt. Daarin staat specifiek onderbouwd of de schuldenaar wordt toegelaten of afgewezen tot de schuldhulpverlening. De onderbouwing door de gemeente houdt ook een duidelijke omschrijving in van wat er verder gaat gebeuren. Dit is ook belangrijk als de schuldenaar bezwaar zou willen maken tegen de beschikking. De beschikking wordt door gemeenten niet of onvoldoende ingevuld afgegeven.

Problematische schulden ontstaan mede doordat de overheid te hoge verwachtingen heeft van de financiële zelfredzaamheid van burgers. Dat is te lezen in het rapport ‘Verkenning Eigen Schuld?’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Lees dit artikel>>

Algemene Wet Bestuursrecht

Het goede nieuws is dat van de 201 onderzochte gemeenten er slechts zes geen beschikking afgeven. Het slechte nieuws is dat in 82% van de gevallen er niet volgens de mogelijkheden van de wet (Algemene Wet Bestuursrecht) wordt gehandeld. 19 Procent van de gemeenten geeft een algemene beschikking af zonder nadere invulling, 38% onderbouwt niet alle mogelijke voorzieningen in de beschikking en 20% geeft alleen een beschikking af voor een schuldregeling.

Individuele afweging

Volgens Jungmann en de andere auteurs is het ‘van groot belang dat gemeenten bij elke aanvraag een individuele afweging maken en proberen met maatwerk een oplossing bieden. Voor schuldenaren heeft een afwijzing voor schuldhulpverlening een grote, en soms desastreuze invloed. Een goed onderbouwde beschikking is een cruciaal instrument voor een goed georganiseerde toegang tot de schuldhulpverlening bij gemeenten.’

Dit artikel is te lezen in Sociaal Bestek van juli/augustus>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.