Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Rijkere ouderen doen minder beroep op zorg

65-plussers met een hoge opleiding, een hoog inkomen, en een groot sociaal netwerk en het gevoel regie over hun leven te hebben, doen minder beroep op zorg dan leeftijdgenoten met een lage opleiding en een gering inkomen. Dat blijkt uit een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar hoeveel ouderen in een periode van 10 jaar gebruikmaken van zorg.
Rijkere ouderen doen minder beroep op zorg
Foto: ANP photo

Volgens het onderzoek heeft een derde van de 65-plussers in de betreffende periode weinig van zorg gebruikgemaakt. Twee derde deed een groter beroep op zorg via gemeentelijke ondersteuning (Wmo) of AWBZ. De eerste groep bestond vooral uit 'vitale ouderen' met een goede opleiding en inkomen.

Overlijden

Een kwart van de 65-plussers kreeg te maken met ingrijpende gebeurtenissen in hun leven, zoals het overlijden van hun partner. Hun gezondheid verslechterde en zij kwamen terecht bij Wmo of AWBZ.

Weduwen

Een op de acht 65-plussers kreeg aanvankelijk gemeentelijke ondersteuning en stroomde tijdens de onderzochte periode van 10 jaar de AWBZ in. Die groep bestond veelal uit weduwen, mensen met een afnemend sociaal netwerk of een zwakke gezondheid.

Gezondheid

Van de onderzochte groep 65-plussers had een van de vijf aanvankelijk een gemiddelde gezondheid, maar ze overleden binnen 3 tot 7 jaar. Deze categorie telde veel mannen, alleenstaanden, mensen met een relatief hoge sociaaleconomische positie en een klein netwerk.

Het onderzoek werd in de periode 1998-2008 verricht bij een representatieve groep van 1768 65-plussers.

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • c hoeck

    Weinig representatief gelet op de onderzoeksperiode.
    We piepen met z'n allen nu wel even iets anders!

Of registreer je om te kunnen reageren.