Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aanpak achter de voordeur: ‘Bezint eer ge begint’

De 'achter de voordeur'-aanpak is relatief succesvol als methode om problemen, vragen en behoeften te signaleren bij huishoudens en hulp aan te bieden. Echter, de aanpak staat of valt met de samenwerking tussen ketenpartners. Hoewel de meeste projecten hier wel naar streven, laat de praktijk nog te wensen over.
Aanpak achter de voordeur: 'Bezint eer ge begint'

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Eerste hulp bij sociale stijging’ van het NICIS Institute, naar de ervaringen met de ‘achter de voordeur’-aanpak. De aanpak is een werkwijze bij complexe sociale problemen, waarbij hulpverleners op eigen initiatief thuis langskomen bij mensen van wie het vermoeden bestaat dat ze verborgen (ernstige) sociale problemen hebben. Verschillende projecten zijn onder de loep genomen aan de hand van thema’s als wonen, schulden, overlast en misstanden,  onderwijs, gezinsondersteuning, zelfstandig wonende ouderen en huiselijk geweld.

Slaagkans
De aanpak heeft behoorlijk wat goede kanten, maar ook knelpunten, zo blijkt uit het onderzoek. Zo is een huisbezoek vaak een laagdrempelige ingang voor mensen naar de hulpverlening. Professionals kunnen beter de achterliggende problematiek signaleren en zo een hulpplan op maat maken, waardoor de slaagkans toeneemt. Ook krijgen gemeenten en ketenpartners door de aanpak een goed beeld van de wijkproblematiek.

Autonomie
De aanpak dringt echter ook diep door in de levens van mensen en raakt de privacy en autonomie van gezinnen. Bovendien garandeert een interventie niet dat sociale problemen door alle betrokken partijen goed worden opgepakt. Ook kost het de professional veel tijd, inzet en moeite en heeft deze veel kennis en vaardigheden nodig.

Star
Om duurzaam effectief te zijn, moet de ‘achter de Voordeur’-aanpak verder worden uitgewerkt, stellen de onderzoekers. Vaak wordt er wel een verandering teweeggebracht door een huisbezoek, maar loopt het proces vervolgens stuk op starre structuren en bureaucratie. Instanties zijn vaak niet op elkaar afgestemd, hadden niet op extra cliënten gerekend of hebben lange wachtlijsten. Daardoor komt met regelmaat geen snelle interventie tot stand, aldus het rapport.

Intensief
Ga niet zomaar aan de slag, maar denk vooraf goed na wat je wilt bereiken en wat je doelgroep is, beveelt het NICIS aan. Zorg voor voldoende budget en een goed registratiesysteem en heldere doelstellingen, gesteund door alle partners. Achter de Voordeur is intensief en veeleisend, denk na over de hoeveelheid hulp die de professionals mogen en kunnen uitvoeren en wie dat gaat doen, stelt het NICIS. En laat vervolgens zien wat je doet en of dat effect heeft gehad, ook richting bewoners. Bezint eer ge begint, aldus het rapport.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Nicis Institute, Foto: stock.xchng

1 REACTIE

  1. In dit artikel gaat het over bemoeizorg. Ik denk dat het ten dele goed is om sociale problemen in de gaten te houden Aan de andere kant moeten we oppassen dat het geen bemoeizucht wordt. Deze maatschappij wil graag overal een vinger in de pap hebben er bestaat ook nog zoiets als persoonlijke vrijheid . Dit land vergaat van de regels wie zijn die mensen die denken overal inbreuk te kunnen plegen en leefregels op te kunnen leggen aan alles en iedereen.
    Ik zou zeggen oppassen er zou weleens wat anders achter de deur kunnen zitten dat terugslaat met de wet nl de wet op persoonlijke vrijheid .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.