Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 X preventie tegen kindermishandeling

45 Procent van de professionals voelt zich onvoldoende toegerust goed om te gaan met vermoedens van kindermishandeling. Hoe kan de gemeente vorm geven aan preventie? Hier zijn 10 praktische handreikingen.
1kindermishandeling
40% van de Nederlandse jongeren weet niet bij welke organisatie ze terecht kunnen voor hulp als ze mishandeld worden. - Foto: Fotolia

Voor gemeenten is het belangrijk om zicht te hebben op de zogenoemde ‘lokale kaart’ van kinderen die het risico lopen om te maken te krijgen met huiselijk geweld of mishandeling. Het Nederlands Jeugdinstituut en kenniscentrum Movisie hebben 10 maatregelen opgesteld voor gemeenten. Niet onbelangrijk: zorg ook dat het preventiebeleid wordt gemonitord.

 

Maatregelen tegen kindermishandeling

  • Screening tijdens zwangerschap: 8% van de zwangere vrouwen heeft te maken met partnergeweld. Screening op hoge risico’s, zoals alcohol en drugsverslaving, kan minshandeling met de helft terugdringen.
  • Voorlichting aan jonge ouders over mogelijkheden zonder geweld op te voeden. Tot 25% van de West-Europese ouders gebruikt lichamelijke straffen bij de opvoeding.
  • Voorlichting over shaken baby syndroom. Daarmee kan het aantal baby’s dat hierdoor overlijdt of gehandicapt raakt met bijna de helft afnemen.
  • Opvoedingsproblemen signaleren. Jeugdzorgmedewerkers signaleren bij 5% van de gezinnen matige tot zware opvoedproblemen. Goede gespreksprotocollen en screeningslijsten helpen professionals om een deskundige en betrouwbare partner te zijn voor deze ouders.
     

Partnergeweld wordt overgedragen van generatie op generatie. Daarom is het belangrijk om te weten wat er werkt in de aanpak. Wat werkt bij de aanpak van geweld tussen partners? Lees meer>>

  • Opvoedingsondersteuning. 1 op 6 ouders zoekt zelf gespecialiseerde hulp bij opvoeding. Passende ondersteuning van ouder met aandacht voor kindermishandeling kan conflicten en gedragsproblemen bij kinderen doen afnemen.
  • Voorlichting op school. 40% van de Nederlandse jongeren weet niet bij welke organisatie ze terecht kunnen voor hulp als ze mishandeld worden. Kinderen die goed zijn voorgelicht over verwaarlozing, mishandeling en misbruik, vragen vaker hulp aan volwassenen.
  • Training voor professionals. 45% van de professionals voelt zich onvoldoende toegerust om goed om te gaan met vermoedens van kindermishandeling. Professionals die getraind zijn in het signaleren en handelen volgens een meldcode, komen zo’n drie keer vaker in actie.
  • Psycho-educatie na huiselijk geweld. Slechts 16% van de kinderen die getuige zijn van huiselijke geweld,  krijgt zélf hulp. Door deze kinderen direct psycho-educatie aan te bieden, vertonen zij minder agressief gedrag, zijn ze minder angstig en depressief.
  • Hulp voor kinderen in de vrouwenopvang. Bij ruim 3.000 kinderen die in de vrouwenopvang verblijven, zijn gemiddeld elf risicofactoren voor toekomstige mishandeling aanwezig. Nodig is dat deze kinderen een kindgerichte begeleiding en een eigen veiligheidsplan krijgen.
  • Publiekvoorlichting. 4% van de Nederlanders heeft een vermoeden van kindermishandeling, maar nog geen 1 promille neemt contact op met een meldpunt. Een goede publiekscampagne kan leiden tot 14% meer meldingen. En inwoners weten waar zij opvoedadvies kunnen krijgen.

Meer info over preventie kindermishandeling en huiselijk geweld voor gemeenten>>

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft ook een monitor ontwikkeld voor gemeenten om maatregeln tegen kindermishandeling te toetsen. Lees hier meer over>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.