Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

75.000 euro voor maatje voor jonge mantelzorger

Een ervaringsmaatje voor jonge mantelzorgers, is uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2014. SIZ Twente, de bedenker, heeft hiermee 75.000 euro gewonnen.
75.000 euro voor maatje voor jonge mantelzorger

SIZ Twente ondersteunt en begeleidt mantelzorgers in tien Twentse gemeenten. De organisatie wil jongvolwassen vrijwilligers werven die zelf ook mantelzorg zijn of zijn geweest. Zij worden dan getraind om als ervaringsmaatje andere jonge mantelzorgers bij te staan met praktische tips, maar ook met sociale en emotionele steun. Met dit idee wil de organisatie voorkomen dat jonge mantelzorgers overbelast raken.

Geldgebrek

Vaak blijven goede en vernieuwende ideeën op de plank liggen vanwege gebrek aan tijd, geld of deskundigheid om het plan uit te voeren. De zorgvernieuwingsprijs moet dit voorkomen, zo stellen de initiatiefnemers VSBfonds en ZonMW.

Tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag kregen de deelnemers ook handige tips te verzamelen voor succesvol fondsenwerven. Hoe schrijf je een goed plan voor een fondsaanvraag?Lees het hier >>

Zorgvernieuwing

Het idee ontving de prijs tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag op 10 november. Een dag waarop bedenkers van vernieuwende ideeën in contact kunnen komen met mogelijke financiers en mensen die het idee verder kunnen helpen. De bezoekers van de Nationale Zorgvernieuwingsdag konden kiezen uit vijf genomineerden.

Adopteer een opa of oma

Een groep vaste vrijwilligers een oudere in een verpleeg- of verzorgingshuis laten ‘adopteren’. Een idee van Present Den Haag.
Present Den Haag heeft veel succes met zijn methodiek om tot vaste vrijwilligersgroepen te komen die zich voor langere tijd inzetten voor één persoon of voor een vaste groep hulpbehoevenden. Het idee is om zorglocaties te leren die methodiek toe te passen. Een vaste groep vrijwilligers ‘adopteert’ dan officieel en voor langere tijd een ‘opa’ of ‘oma’ in een verpleeg- of verzorgingshuis. Tijdens dat ‘adoptieproces’ krijgen de zorgorganisaties hulp en training om zich de aanpak eigen te maken.

Estafettegezinnen

Gezinnen met vergelijkbare problemen elkaar laten helpen. Een idee van Agathos.
Het idee is om gezinnen met vergelijkbare problemen aan elkaar te koppelen. Ze kunnen dan leren van elkaars ervaringen en met elkaars steun hun doelen bereiken. In de methodiek Estafettegezinnen draait het om de inzet van de ervaringsdeskundigheid van de gezinnen zelf, en ook om wederkerigheid en herkenning.

Eerste Hulp Bij Mantelzorg

Het idee van  Brilliant is om de deskundigheid van vrijwillige EHBO’ers in te zetten bij de zorg voor buurtbewoners. EHBO’ers zijn kundig in het verlenen van hulp in acute situaties en zijn bekend met mantelzorg. Door hun Oranje Kruis-diploma hebben ze kennis van verschillende ziektebeelden. Daardoor weten ze ook wanneer het nodig is om professionele hulp in te roepen. Met simpele aangepaste modules over chronische ziekten en mantelzorgproblematiek kunnen zij veel betekenen voor mantelzorgers.

Dagbesteding nieuwe stijl

Het idee van LEV-groep en Archipel in Nuenen is om verenigingen op te roepen om hun dementerende leden vooral niet los te laten. Veel mensen zeggen vanwege hun beginnende dementie hun lidmaatschap op van bijvoorbeeld de toneelvereniging of voetbalclub. Noodgedwongen vallen ze steeds meer terug op professionele dagbesteding – waarvoor de budgetten slinken. In dit idee wordt binnen de vereniging voor elk dementerend lid een maatje gezocht. Die neemt het dementerend lid bijvoorbeeld mee naar wedstijden of bijeenkomsten van de toneelvereniging. Ook gaan de verenigingen speciale activiteiten opzetten voor mensen met lichte dementie. Met deze vorm van dagbesteding wordt ook de mantelzorger even ontlast.

VSBfonds stelt geld beschikbaar voor de bouw, verbouwing of inrichting van dorpshuizen en buurthuizen. Een belangrijke voorwaarde voor een bijdrage is dat de aanvraag voortkomt uit een burgerinitiatief om het dorpshuis of buurthuis leven in te blazen. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.