Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7 tips voor professionals bij trauma door huiselijk geweld

Sociaal werkers worden in hun werk geconfronteerd met trauma’s als gevolg van huiselijk geweld bij hun cliënten en bij kinderen in het gezin. Het programma “Geweld hoort nergens thuis” biedt professionals instrumenten om trauma’s te signaleren en aan te pakken. Wat kun jij doen aan het herstel van trauma?
vuist en meisje in hoek
Foto: Picscout

Bij de gezinnen die bij Veilig Thuis bekend zijn heeft een derde van de kinderen en een derde tot de helft van de ouders kenmerken die passen bij trauma. Eén tot drie kinderen per schoolklas wordt blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. Zowel slachtoffers als plegers van geweld hebben vaak trauma meegemaakt in de vroege kindertijd dat heeft geleid tot langdurige kwetsbaarheid en allerlei problemen. Het is ongekend belangrijk dat hulpverleners in en rondom het gezin bewust zijn van de signalen van trauma bij hun cliënten, en dat ze kunnen bijdragen aan de aanpak van trauma. Het programma “Geweld hoort nergens thuis” van het ministerie van VWS , Jeugd en Veiligheid en Vereniging Nederlandse Gemeenten, heeft twee nieuwe tools gemaakt voor professionals die in hun werk trauma tegenkomen.

Bijdragen aan herstel

Signalen van trauma worden vaak niet herkend en als gezien als onderdeel van andere problemen gezien, zoals ASS, ADHD, ODD, psychische stoornissen, sociale – en verslavingsproblematiek. De tool over traumabewustzijn en trauma-aanpak is bestemd voor professionals uit zowel het zorg- en veiligheidsdomein. Zij vinden antwoorden op wat houdt trauma in, wat zijn de gevolgen van trauma en wat kun je bijdragen aan herstel en toekomstperspectief. Ook de vraag ‘hoe herken je een trauma’ komt aan de orde. Goed signaleren is voorwaarde om een trauma-aanpak in gang zetten, aangepast op het individu. Op die manier kan de professional bijdragen aan herstel en het doorbreken van geweldpatronen.

Steunende personen

Veerkracht biedt het vermogen om de ingrijpende ervaringen te integreren in het leven van de cliënt en met de gevolgen om te gaan. Veerkracht kan worden vergroot door de aanwezigheid van liefdevolle, steunende personen, zoals een leerkracht, (groot)ouder, buurvrouw of een professional. Wat kun jij doen aan het herstel van trauma bij jouw cliënt? De tool Trauma-bewustzijn en trauma-aanpak geeft 7 tips:

  1. Overleg met professionals over of een trauma-aanpak meerwaarde kan hebben.
  2. Ont-schuldig: maak aan je cliënt duidelijk dat de gebeurtenissen niet de schuld zijn van degene die ze mee heeft gemaakt.
  3. Geef psycho-educatie over de invloed van ingrijpende gebeurtenissen. Leg uit wat het meemaken van dergelijke gebeurtenissen met mensen kan doen. Leg ook uit dat het vaak weer beter gaat en wat hierbij kan helpen. Dit vergroot het inzicht en biedt geruststelling, context en houvast.
  4. Maak oprecht verbinding met je cliënt door veiligheid en rust te creëren, oprechte interesse te tonen, positieve aandacht te geven en sociale steun en praktische steun te bieden.
  5. Faciliteer contact met hulppartners via een ‘warm contact’, iemand die je kent. Dit verlaagt de drempel voor mensen die het moeilijk vinden om de confrontatie met het verleden aan te gaan en anderen te vertrouwen.
  6. Vergroot de veerkracht. Wat positief bijdraagt zijn intelligentie, emotionele stabiliteit, fysieke weerstand, focus op waar je zelf invloed op hebt, sociale vaardigheden, humor en… steunende relaties.
  7. Begeleid het omgaan met emoties. Benoem de emoties, help de ander tot rust te komen, bespreek op een rustig moment wat het beste werkt als de stress oploopt, bied ruimte voor het uiten van emoties.

Wil je meer weten over de tools voor trauma-bewustzijn en trauma-aanpak? Lees hier meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.