Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

4 Miljoen voor samenwerking met mantelzorg

Zorgorganisaties die een goed plan in uitvoering hebben om beter samen te werken met mantelzorgers, kunnen budget krijgen van het ministerie van VWS. Staatssecretaris Van Rijn stelt hiervoor 4 miljoen ter beschikking.
4 Miljoen voor samenwerking met mantelzorg
Foto: ANP XTRA

Mantelzorgers, vrijwilligers en professionals vullen elkaar aan,’ zegt staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Zorg kan alleen passend zijn, als we aansluiten op de persoonlijke situatie van cliënten. De aanwezige mantelzorgers en vrijwilligers zijn daarvan een wezenlijk onderdeel en dienen daarom betrokken te worden’, aldus Van Rijn.

Mantelzorg

Zorginstellingen en gemeenten moeten beter samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers bij de hervorming van de zorg. Staatssecretaris Van Rijn van VWS heeft voor zorgorganisaties, die binnen 1 jaar kunnen laten zien dat de mantelzorger baat heeft bij die betere samenwerking, 4 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Informele zorg

Het geld is niet nieuw, maar onderdeel van een pot met 11 miljoen euro, die eerder dit jaar op aandringen van de Tweede Kamer werd uitgetrokken voor versterking van informele zorg. De politieke partijen die extra geld hebben geëist, willen dat in de zorg niet alleen goed wordt samengewerkt met mantelzorgers maar dat die ook goed worden begeleid.

Programma

De 4 miljoen van Van Rijn wordt ingezet bij 80 zorgorganisaties die meewerken aan “In voor Mantelzorg”. Dat is een programma dat aan zorgorganisaties kennis en voorbeeldprojecten biedt op het gebied van informele zorg. Het ministerie van VWS financiert het programma, de uitvoering is in handen van kenniscentra Vilans en Movisie.

Vilans en Movisie willen 80 zorgorganisaties en 2500 zorgmedewerkers helpen om mantelzorgers beter te ondersteunen en beter met hen samen te werken. Hiervoor zijn een website en het programma In voor Mantelzorg gelanceerd. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.