Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

30.000 besneden vrouwen in Nederland

In Nederland wonen naar schatting 30.000 besneden vrouwen. Daarnaast lopen jaarlijks 40 tot 50 meisjes die in Nederland wonen het risico om besneden te worden. Vooral als het herkomstland wordt bezocht, gaat het risico omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Pharos voor migranten, vluchtelingen en gezondheid.
30.000 besneden vrouwen in Nederland
Foto: ANP-Photo/Rick Nederstigt

Pharos voerde het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De meeste meisjes uit de risicogroep zijn afkomstig uit Somalië en Egypte. Vrouwelijke genitale verminking is strafbaar in Nederland. Als het bij minderjarige meisjes gebeurt, valt het onder kindermishandeling.Strafbaar


Het aantal besneden vrouwen zou nog hoger liggen zonder het huidige beleid om besnijdenis tegen te gaan, denken de onderzoekers. Ze pleiten er dan ook voor dat dit beleid, dat voorlichting, preventie en strafbaarheid combineert, voortgezet wordt.Riscio


Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil meisjesbesnijdenis nog steviger aanpakken. ‘Het blijven confronterende cijfers maar het is hoopgevend dat het risico voor meisjes uit risicogroepen die hier langer wonen laag is. Waar mogelijk moeten we doorpakken in de strijd tegen meisjesbesnijdenis want elk geval is er één te veel.’Spreekuur


De strafrechtelijke aanpak van meisjesbesnijdenis wordt uitgebreid, aldus Van Rijn. Het wordt na een wetswijziging mogelijk om in het buitenland gepleegde meisjesbesnijdenis in ons land te vervolgen. Verder komen er op zes plaatsen speciale spreekuren voor besneden vrouwen en komt er een voorlichtingscampagne om ze te wijzen op het verband tussen hun klachten en de besnijdenis.

Woensdag is het Zero Tolerance Day. Op die dag wordt stilgestaan bij het probleem van vrouwenbesnijdenis wereldwijd.

2 REACTIES

  1. Ik geloof dat vrouwenbesnijdenis heeft te maken met de bruidsschat. Omdat Islam vrouwen worden niet alleen besneden maar haar vaginale opening wordt ook dichtgenaaid of haar vagina wordt verbrandt. Om niet te vreemdgaan en niet genieten van seks. Islam mannen en polygame mannen zijn vaak jaloers en bezitterig. Eigenlijk, besnijdenis van vrouwen zit in de wortel van sommige (islamitische) tradities, daarom is besnijdenis van vrouwen ook taboe!

  2. Lees alle reacties
  3. Besnijdenis vrouwen zijn seks-slavinnen voor mannen. Besneden vrouwen mogen niet genieten van seks en ze mogen niet klaarkomen en ze mogen ook niet seks hebben met mannen van ander traditie, cultuur en religie. Deze vrouwen worden meestal gedwongen om met iemand van haar familie te trouwen.
    Sommige Islam vrouwen worden uithuwelijken en haar ouders of iemand van haar familie krijgt een bruidsschat. Het bedrag van bruidsschat wordt bepaalt door haar familie. Maar voordat de familie van de (toekomstige) man de bruidsschat betaalt, er zijn ook eisen die de vrouw moet voldoen bijvoorbeeld hoe jonger vrouw hoe hoger het bedrag, vrouw moet maagd zijn, besneden, enz.
    Strijden tegen besnijdenis vrouwen is strijden tegen bruidsschat. Als de Islam vrouwen willen niet dat haar dochters worden besneden moeten de Islam vrouwen de bruidsschat niet meer accepteren, dan krijgen ze meer rechten. Maar sommige Islam vrouwen vragen € 10.000 voor bruidsschat. Om € 10.000 voor een bruidsschat te vragen is wel makkelijk, Maar dat krijgt ze niet zomaar. Ze moet ook iets teruggeven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.