Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 Miljoen voor aanpak homofobie en huwelijksdwang

Het kabinet wil een steviger aanpak van huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en homofobie. Daarvoor trekt het tot en met 2017 elk jaar 1 miljoen euro om deze problemen te bestrijden.
3 Miljoen voor aanpak homofobie en huwelijksdwang
Foto: ANP

Met het geld worden 150 speciaal opgeleide vrijwilligers ondersteund om in de eigen gemeenschap deze taboeonderwerpen bespreekbaar te maken. Er komt ook een social mediacampagne en docenten op middelbare scholen worden getraind op signalen van huwelijksdwang of eergerelateerd geweld te herkennen. Er komt een fonds voor activiteiten die de acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders vergroten. Deze maatregelen kondigt minister Asscher van Sociale Zaken aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerwraak

Minister Asscher komt nu met een “Actieplan Zelfbeschikking”, dat een vervolg moet zijn op het plan Aanpak Huwelijksdwang. Vorig jaar liet het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) weten dat ze 500 meldingen van allerlei vormen van geweld in verband met eerwraak hebben binnengekregen.

Asscher noemde in april vorig jaar eerwraak ‘een afgrijselijke vorm van criminaliteit’ en een ‘ongelooflijk moeilijk probleem dat niet past in Nederland’. Het kabinet schrok van de cijfers van het Landelijk Expertisecentrum. Lees meer>>

Waarden

Minister Asscher: ‘Zelf beslissen met wie je trouwt, of je op mannen of vrouwen valt of dat je wilt scheiden van je partner. Het zijn fundamentele waarden in ons land. Cultuur, religie of traditie mag nooit een excuus zijn om deze essentiële vrijheden in te perken.’

Achter de deur

Huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en achterlating komen naar schatting honderden keren per jaar voor in Nederland. Exacte aantallen zijn moeilijk te geven omdat dit zich vaak achter gesloten deuren afspeelt. De meeste gevallen betreffen niet-westerse migranten. De oorzaken liggen in dwingende familietradities, sociale druk en controle, schaamte en eer. Soms in combinatie met relatie- en opvoedingsproblemen.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.