Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

28 miljoen extra voor langer thuis wonen

Instellingen voor sociaal werk kunnen gebruik maken van extra geld dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor 2018. De overheid heeft 27,8 miljoen euro aan gemeenten verdeeld voor projecten om kwetsbare mensen langer thuis te laten wonen.

Het Rijk heeft voor 2018 een bedrag van € 27,8 miljoen toegevoegd aan de zogenoemde: integratie-uitkering sociaal domein. Het geld wordt in het Gemeentefonds gestort en wordt zo verdeeld over de gemeenten. Volgens brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland is dit geld niet geoormerkt, waardoor gemeenten het in kunnen zetten voor projecten waarmee kwetsbare mensen langer thuis kunnen blijven wonen.

Sociaal werk

Sociaal Werk Nederland adviseert organisaties voor sociaal werk te inventariseren welke ondersteuning er lokaal nodig is om langer thuis wonen mogelijk te maken. Vervolgens kunnen de organisaties met die informatie met de gemeente in gesprek gaan om projecten voor langer zelfstandig wonen financieel te ondersteunen.

Projecten

De 27,8 miljoen euro komt nog voort uit de afschaffing van de AWBZ. Naast dit bedrag is er overigens nog 60 miljoen euro (structureel, dus per jaar) bij VWS. Met dat geld wil het ministerie vanaf 1 januari 2019 een nieuwe regeling creëren, waarmee nieuwe projecten tijdelijk kunnen worden gefinancierd.

Nieuwe regeling

De nieuwe regeling moet nog opgezet worden, in ieder geval zijn samenwerking en efficiëntie de kernwoorden voor financiering uit deze pot. Sociaal Werk Nederland pleit ervoor dit geld vooral in te zetten bij projecten die de kwaliteit van leven van ouderen vergroten, en voor de ondersteuning van sociale basisvoorzieningen voor ouderen in de wijk.

Meer informatie vind je in de brief van de VNG hier>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.