Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Netto 20.000 werknemers erbij in sector Zorg en Welzijn. Is dit genoeg?

Het aantal werknemers in zorg en welzijn is in 2022 voor het zesde jaar op rij toegenomen. Dit jaar kwamen er weer 20.000 mensen netto erbij, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Is dit genoeg om het personeelstekort op te lossen? Zes verhalen over het arbeidsprobleem.
20.000 werknemers erbij in Zorg en Welzijn. Is het genoeg om het personeelstekort op te lossen? Bron: Unsplash.

Het aantal werknemers in zorg en welzijn is in 2022 voor het zesde jaar op rij toegenomen, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het totale bestand aan werkenden in deze sectoren is met netto 20.000 mensen gegroeid, vol- en deeltijders door elkaar. Er kwamen in totaal 175.000 nieuwe mensen bij, vooral direct vanaf de opleidingen, tegen 155.000 afzwaaiers.

De specifiekere cijfers voor de sectoren waar de meeste lezers van Zorg+Welzijn in werken (4e kwartaal 2022):

  • In het sociaal werk kwamen er 3290 medewerkers bij
  • In de ggz nam het aantal medewerkers met 1690 af
  • De vvt groeide met 7650 medewerkers
  • In de jeugdzorg kwamen er 20 medewerkers bij
  • In de gehandicaptenzorg kwamen er 1200 medewerkers bij

Niet genoeg

Alleen de ggz nam in medewerkers af, de rest nam toe en in totaal zijn er dus 20.000 mensen extra die in zorg en welzijn werken (ook inclusief toenames in bijvoorbeeld de ziekenhuiszorg). De stijging is echter niet genoeg voor het opvangen van de personeelstekorten in het sociaal werk. Dit zegt Senior onderzoeker Sonja Liefhebber van Movisie.

Deze tekorten nemen de laatste jaren alleen maar toe: sociaal werk is een van de branches binnen zorg en welzijn waar de uitstroom van personeel zeer groot is. Hierdoor staat de continuïteit en kwaliteit van het sociaal werk onder druk.

Rapport

Dit is een van de uitkomsten in het nieuwe rapport ’Sociaal werkers anno 2023’ van Movisie over de beroepsgroep sociaal werk. De onderzoekers constateren ook dat het onduidelijk is hoeveel werknemers in het sociaal domein werkzaam zijn bij gemeenten. In de branche sociaal werk zijn 58.000 sociaal werkers. Met de branche gehandicaptenzorg en de jeugdzorg erbij gaat het om 190.000 sociaal werkers. Over de sociaal werkers in dienst van gemeenten zijn echter geen cijfers beschikbaar.

Het personeelstekort wordt bij lange na niet opgelost door de instroom. Het eerste kwartaal van dit jaar waren er in heel zorg en welzijn 66.500 vacatures, voor volle en parttime banen samen.

Waar komen die 20.000 mensen vandaan?

De meeste mensen die in zorg en welzijn gingen werken, kwamen van een opleiding, namelijk 88.000. Anderen zijn herintreders en zij-instromers. De afgelopen twee studiejaren nam het totaal aantal nieuwe zorg-en-welzijnsstudenten iets af. In studiejaar 2022/2023 waren het er bijna 140.000, tegen 150.000 in 2020/2021. Het CBS sluit niet uit dat studies worden uitgesteld in afwachting van de nieuwe studiefinanciering.

Lees deze 6 verhalen voor meer duiding:

  1. Instroom sociaal werkers flink hoger dan uitstroom, toch bezorgdheid 
  2. Personeelstekort in de zorg geeft problemen, maar biedt ook tot kansen
  3. Personeelstekort gehandicaptenzorg: 5 ideeën voor meer medewerkers
  4. Hoe lossen we het arbeidstekort in de gehandicaptenzorg op?
  5. Er is een akkoord om de werkdruk van jeugdbeschermers te verlagen: 5 opvallende afspraken
  6. Aan wijkverpleegkundigen is geen tekort, zegt wijkverpleegkundige Caroline Smeets. En bang voor een zorginfarct is ze ook niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.