Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Niet de cel in, maar een standje aan de keukentafel

Jongeren na een winkeldiefstal of vernieling niet in een politiecel stoppen, maar met hen én hun ouders een pedagogisch gesprek aan de keukentafel voeren. Dat is het doel van een nieuwe en effectieve interventie: het reprimande-gesprek. 
'Vanuit het uitgangspunt “Licht waar het kan, zwaar waar het moet”, kunnen relatief lichte delicten buitenstrafrechtelijk worden afgedaan.' Bron: Unsplash.
Premium

De roep om heropvoedingskampen, het weer invoeren van de dienstplicht of een hardere aanpak van jeugdcriminaliteit; waar incidenten met minderjarige jongeren zijn, wordt al snel gepleit voor harder optreden. Weliswaar is de Pilot Reprimande niet van toepassing op probleemjongeren, toch werpt recent onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam een ander licht op dit soort maatschappelijke discussies. Want het ‘reprimande-gesprek’, een relatief simpele interventie na lichte vergrijpen, is juist effectief. 

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.