Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

13 tijdbesparende technologieën voor ouderenzorg

Technologie krijgt een steeds grotere rol in de ouderenzorg, bijvoorbeeld om het personeelstekort te verminderen. Het rapport ‘Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg’ geeft inzicht in interessante mogelijkheden.
foto iStock

Tijdbesparing is van belang in de langdurige ouderenzorg, vooral door het grote personeelstekort. Daarom liet het ministerie van VWS adviesbureau Significant Public en Vilans onderzoek doen naar tijdbesparende technologieën. De inzet van technologie kan tijdsdruk verminderen en daardoor een positieve bijdrage leveren aan het werkplezier van zorgpersoneel. 

In totaal zijn er dertien zorgtechnologieën uitgelicht die de potentie hebben om tijd te besparen, waarna verder onderzoek is gedaan naar de werking ervan. Hieruit is een lijst ontstaan met daarin dertien technologieën plus daarbij de kosten en baten ervan. 

Monitoren

Er zijn medicijndispensers die op afstand gecheckt kunnen worden, en een melding geeft als iemand medicijnen moet nemen. Er zijn daarnaast verschillende vormen van technologie die helpen bij het monitoren van chronisch zieken, bijvoorbeeld mensen met diabetes of overgewicht. Die gegevens kunnen automatisch gedeeld worden met zorgverleners. 

Er zijn verschillende toepassingen die kunnen helpen bij het maken van persoonlijke dagplanningen, en herinneringen geven als er een (zorg)afspraak gepland is. Ook wordt er al gebruikgemaakt van zorg op afstand, waarbij er via het beeldscherm contact is met de zorgverlener. 

Val detecteren

Met wondzorgapplicaties kunnen foto’s gemaakt worden van wonden, om deze te delen met professionals op afstand. De heupairbag kan een val detecteren en de valimpact reduceren. Bij een val wordt een alarm verstuurd naar een contactpersoon. 

Daarnaast is er slim incontinentiemateriaal dat de verzadiging op afstand kan monitoren, waarna de informatie wordt doorgestuurd. 

Activiteiten bijhouden

De leefstijlmonitoring zorgt ervoor dat mantelzorgers en zorgverleners het activiteitenpatroon kunnen bijhouden en veranderingen kunnen vaststellen. Ook is er technologie die toegang kan verlenen tot de woning van een cliënt. 

Een smart glass, een bril met camerafunctie, kan gebruikt worden als er een video opgenomen moet worden, of als live moet worden meegekeken met de persoon. Ook zijn er technologieën die kunnen volgen waar een cliënt dwaalt, zoals GPS trackers en leefcirkels.

Bewegingen volgen

Door middel van slimme sensoren kunnen bewegingen en leefpatronen worden vastgelegd, zo kan in de nachtzorg bijvoorbeeld worden bijgehouden hoe vaak iemand uit bed gaat of dwaalt.

Dan zijn er nog de bundels, een combinatie van technologische toepassingen die gezamenlijk wordt aangeboden. Bijvoorbeeld een combinatie van de slimme weegschaal, een online bloeddrukmeting, personenalarmering en de leefstijlmonitoring.

Uitdagingen

Het gebruik van technologie brengt wel complexe uitdagingen met zich mee, schrijven de onderzoekers. Er moeten relatief grote investeringen gedaan worden om geavanceerde technologie te kunnen gebruiken. Ook moeten er lastige keuzes worden gemaakt, omdat technologie snel ontwikkelt en daardoor ook snel verouderd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.