Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwerfjongeren: Nog altijd geen zicht op grootte risicogroep

‘Zwerfjongeren in beeld’, de titel van het congres dat op donderdag 4 juni wordt gehouden in Apeldoorn, is een roep om aandacht. Volgens de Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN) is de groep zwerfjongeren en ook het aantal risiscojongeren onvoldoende in beeld bij de beleidsmakers. Dat blijkt uit de notitie die vandaag is besproken tijdens een hoorzitting van de vaste kamercommissie voor VWS.
Zwerfjongeren: Nog altijd geen zicht op grootte risicogroep

Door Herman Keppy – De hoorzitting vond plaats ter voorbereiding van het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer op 10 juni aanstaande over maatschappelijke opvang en zwerfjongeren. Volgens een onderzoek van de Algemene Rekenkamer telt Nederland ongeveer 6.000 zwerfjongeren. De Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN) meldt dat er voor die jongeren slechts 1.200 opvangplaatsen beschikbaar zijn. Daarnaast vreest de stichting dat met het aantal van 6.000 niet de volledige risicogroep in beeld is.

Circuits
In de notitie schrijft SZN: ‘Interventiewerk in verschillende steden maakt duidelijk, dat er een grotere groep jongeren is die het risico loopt zonder onderdak te komen zitten, dan alleen de feitelijk dak- en thuisloze jongeren. Een belangrijk deel van deze groep vindt tijdelijk onderdak bij (zogenaamde) vrienden of in marginale woonsituaties. Deze jongeren staan vaak nergens ingeschreven, komen vaak niet meer op school, hebben geen werk, komen nogal eens met politie en justitie in aanraking en verdwijnen soms in criminele circuits, prostitutie of worden het slachtoffer van loverboys.’

Houvast
Professor dr. Judith Wolf van het UMC St Radboud in Nijmegen is een van de sprekers op het congres in Apeldoorn. Zij zegt: ‘Over de omvang van zwerfjongeren in Nederland kan ik geen uitspraken doen, want die is nog nooit met deugdelijk onderzoek bepaald.’ De hoogleraar Maatschappelijke Zorg geeft leiding aan het project ‘Houvast’, dat beoogt interventies te ontwikkelen die de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van zwerfjongeren vergroten en de kwaliteit van leven verbeteren. Bij dat project is ook SZN betrokken. Professor Wolf zal op het congres vertellen over wat werkt in de opvang en begeleiding van jongeren. ‘Wij zijn momenteel bezig om alle resultaten van de afgelopen twee jaar te beschrijven in een werkboek dat gebruikt kan worden in trainingen van werkers en op bijvoorbeeld Hogescholen.

Masterplan
Het zal niet bij een werkboek blijven, als het aan SZN ligt. ‘Het wordt tijd voor een Masterplan Zwerfjongeren,’ schrijft de stichting in haar notitie voor de Kamer, ‘waar om te beginnen alle invalshoeken (en departementen) in betrokken worden en die op alle bestuurlijke lagen wordt ingezet: Rijk, Provincie en Gemeenten. (…) als hier niet snel een begin mee wordt gemaakt de groep intussen alleen maar zal groeien terwijl er geen enkel perspectief is op een effectieve aanpak.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

 

 

Bron: Stichting Zwerfjongeren Nederland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.