Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zwerfjongeren met laag IQ langer zonder hulp’

Zwerfjongeren met een licht verstandelijke beperking konden door lagere zorgindicaties vorig jaar moeilijker terecht bij hulpinstellingen in Amsterdam. Vooral jonge moeders moesten langer wachten op een slaapplek en hulp. Dat melden de gemeente en de landelijke brancheorganisatie Federatie Opvang.
'Zwerfjongeren met laag IQ langer zonder hulp’
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

De organisatie gaat woensdag in gesprek met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over de landelijke aanpak rond de opvang van zwerfjongeren.

Wachttijd

Incomplete aanvragen of een strengere toepassing van de regels zijn mogelijk de oorzaak van de langere wachttijden. ‘We zijn met de gemeente, de GGD en instellingen als het Leger des Heils op zoek naar een oplossing’, zegt een woordvoerder van het gemeentelijke Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ).

 

Zorgindicatie

Met de zorgindicaties wordt volgens het CIZ alleen een beslissing genomen over de hulp die een jongere het snelst nodig heeft en niet over de opvang. ‘De jonge moeders hebben daarnaast vaak ook opvoedkundige hulp nodig. Dat valt alleen onder jeugdzorg en niet onder ons’, weet de zegsman.


Beperking

Hoeveel zwerfjongeren er vorig jaar in Amsterdam waren met een licht verstandelijke beperking, is niet bekend. Overigens hoort Amsterdam tot een select groepje van gemeenten als Rotterdam en Utrecht die volgens de brancheorganisatie Federatie Opvang goed samenwerkt met instanties om zwerfjongeren te helpen. ‘Maar de hulp is nergens helemaal perfect’, concludeert een beleidsmedewerkster.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.