Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg+Welzijn Q&A: Hoe kunnen wijkteams meer collectief gaan werken?

De decentralisaties in het sociaal domein zorgden voor een nieuw fenomeen: wijkteams. Het idee achter de decentralisaties en de oprichting van wijkteams? Laagdrempelig en preventief hulp en ondersteuning bieden en gebruik maken van bestaande initiatieven en netwerken. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht. Wat moet er gebeuren om de focus te verleggen van individuele hulp naar collectief en preventief werken? In een Q&A video gaat Zorg+Welzijn op zoek naar antwoorden. Heb jij vragen over dit thema? Laat het ons weten.

‘Het oorspronkelijke doel van wijkteams was om problemen in de wijk vroegtijdig te signaleren en passende, laagdrempelige ondersteuning te bieden’, vertelt Movisieonderzoeker Silke van Arum in dit artikel. ‘Om dat te doen, moesten wijkteams onderdeel worden van de sociale infrastructuur in de wijk en inzetten op een collectieve aanpak.’

Waar loop jij tegenaan?

Maar in de praktijk komen de meeste wijkteams daar nauwelijks aan toe. Daar zijn allerlei redenen voor: van een enorme caseload tot complexe vraagstukken die veel tijd vergen en wachtlijsten bij bijvoorbeeld ggz en jeugdzorg waardoor wijkteamleden hun cliënten helpen met het overbruggen van die tijd. Wat moet er gebeuren om de focus te verleggen naar collectief en preventief werken? Wat vraagt dat van professionals en wat kun je als professional verwachten als je wil aansluiten bij een bestaand aanbod? In een Q&A video gaat Zorg+Welzijn hoofdredacteur Sophie van Hogendorp over onder meer deze vragen in gesprek met Movisieonderzoeker Silke van Arum en Anja van Belkum, sociaal wijkteam medewerker bij Buurtteams Utrecht. Heb jij vragen voor hen over collectief en preventief werken in wijkteams? Of wil je ze iets voorleggen waar jij als wijkteamprofessional tegenaan loopt? Laat dan uiterlijk donderdagochtend 25 november een reactie achter onder dit artikel of mail naar sophie.vanhogendorp@bsl.nl. Het videogesprek, waarin zoveel mogelijk van jullie vragen en opmerkingen worden meegenomen, wordt in de week van 7 december gepubliceerd op de website van Zorg+Welzijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.