Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgboerderij goed voor autistische kinderen

Het aantal zorgboerderijen groeit snel. Voor kinderen met een autistische aandoening blijkt de zorgboerderij prima geschikt. Alleen is dan wel meer scholing en beter overleg met de professionele hulpverlening nodig.
Zorgboerderij goed voor autistische kinderen

Uit een inventarisatie van de Wageningse onderzoekster Reina Ferwerda blijkt dat het aantal zorgboerderijen snel is gegroeid, van 75 in 1998 tot 878 op dit moment. Een derde van de zorgboerderijen is bestemd voor kinderen met een autistische stoornis. Andere zorgboerderijen zijn onder meer voor dementerende ouderen en gehandicapten.

Rust, ruimte en structuur

Kinderen met een autistische aandoening blijken goed te gedijen op de zorgboerderij. Het leven op de boerderij geeft autistische kinderen rust, ruimte en structuur, wat voor hen van groot belang is. De aanwezige landbouwhuisdieren hebben een positief effect op de moeilijkheden met contact maken. Het erf biedt ruimte genoeg om vrijuit te kunnen spelen. Er zijn op een boerderij ook genoeg plekjes waar kinderen even alleen kunnen zijn om tot rust te komen, aldus Ferwerda.

Bijscholing

Maar Ferwerda constateert ook dat de zorgboer of -boerin wel meer bijscholing kan gebruiken over de specifieke problematiek van de kinderen. Ook is meer overleg met de professionele hulpverlening gewenst.

Weekeindopvang

De meeste zorgboerderijen zijn heel kleinschalig. Dat is ook nodig, want een zorgboer of -boerin kan hooguit twee kinderen tegelijk voldoende aandacht geven. Maar door lange wachtlijsten zijn er meestal meer kinderen op de boerderij. Dat ervaren de agrariërs zelf ook als een knelpunt, net als opvang in de weekeinden.

Andere knelpunten

Andere knelpunten die Ferwerda ontdekte zijn de lage vergoeding die de zorgboer(in) krijgt, de concurrentie met andere bedrijven en onduidelijkheid over de handelwijze bij de uitbraak van dierziekten. (Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.