Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg en welzijn: extra geld voor de transitie

Het kabinet heeft nog eens 40 miljoen extra uitgetrokken om de decentralisatie van taken naar gemeenten te ondersteunen. In totaal is er nu 400 miljoen euro extra ter beschikking om de invoeringsproblemen bij de transitie te verzachten. Lees hier de belangrijke beleidsvoornemens uit de begroting voor zorg en welzijn.
Zorg en welzijn: extra geld voor de transitie
Foto: ANP

Jeugdwet

Vanaf 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Dit geldt voor specialistische hulp, uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Bestaande rechten op (jeugd)zorg blijven tot en met 31 december 2015 in stand. Voor zover mogelijk, is de gemeente verplicht te zorgen dat de zorg bij dezelfde aanbieder door kan gaan. Het motto is: 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur.

Wijkverpleging

Vanaf 2015 zit de vergoeding voor de wijkverpleging in het basispakket van de zorgverzekeringswet. De eigen betalingen voor verpleging en verzorging komen hiermee te vervallen. Net als de huisarts valt de wijkverpleging niet onder het verplicht eigen risico. De wijkverpleegkundige krijgt zelf een meer centrale rol in de buurt. Met veel vrijheid om de zorg zelf in te richten en te coördineren. Samen met de huisarts vormt de wijkverpleegkundige een belangrijke schakel voor goede zorg in de buurt.

Oudere echtparen met een AOW-uitkering, 30.000 euro pensioen een zorgvraag, een eigen bijdrage in de Wmo en bij wie de huishoudelijke hulp vervalt, gaan er in het slechtste geval bijna 4000 euro per jaar op achteruit, zo blijkt uit de cijfers van het Nibud. Lees hier meer over de veranderingen in de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten >>

Persoonsgebonden budget (pgb)

Vanaf 2015 krijgt de budgethouder het persoonsgebonden budget (pgb) niet meer op zijn eigen bankrekening gestort. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheert het budget. De SVB voert in opdracht van de pgb-houders betalingen aan zorgverleners uit.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Gemeenten bepalen zelf op welke manier ze dat doen. Er is een overgangsregeling gemaakt voor mensen die nu een AWBZ-indicatie hebben en in 2015 een beroep moeten doen op de gemeente.

En verder:

  • Er komt volgend jaar 400 miljoen euro extra beschikbaar om de invoeringsproblemen bij de decentralisatie van zorg en ondersteuning naar gemeenten te verkleinen. Eerder was er 360 miljoen voor uitgertrokken.
  • De zorg blijft bij de huisarts en de wijkverpleegkundige en valt niet onder de eigen bijdrage. De gemeenten organiseren de ondersteuning.
  • Het kabinet zegt dat iedereen de keuze heeft om langer thuis te wonen. Als het thuis niet meer gaat, dan is er altijd een plek in een instelling.
  • De zorgtoeslag voor mensen met de laagste inkomens gaat omhoog, de toeslag voor mensen met wat meer inkomen wordt juist minder naarmate het inkomen hoger wordt.
  • Het eigen risico gaat met 15 euro omhoog naar 375 euro per jaar.
  • De zorgverzekeringspremie gaat omhoog naar het niveau van 2013. De daling van 2014 (ongeveer een tientje per maand) zijn we dus weer kwijt. Let wel: dit is de rekenpremie. De verzekeraars bepalen zelf de hoogte van de premie. Dat gebeurt in november

Meer reacties lezen op Prinsjesdag? Ga hier naar het dossier Prinsjesdag 2014 voor meer artikelen over het regeringsbeleid van 2015>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.