Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg aan kind op school moet beter geregeld’

De zorg aan kinderen die verpleging nodig hebben én naar school gaan is niet goed geregeld. Dat schrijft Ieder(in)in een brief aan de Tweede Kamer. Woensdag is er een overleg in de Kamer over de zorgverzekeringswet en het zorgstelsel.
Zorgintensief kind op school.
Zorgintensief kind op school. - Foto: ANP XTRA

De organisatie voor mensen met een beperking en chronisch zieken krijgt veel signalen van ouders van zorgintensieve kinderen. Bijvoorbeeld kinderen die epilepsie hebben of sondevoeding gebruiken en daarom begeleiding en verpleging nodig hebben. Verzekeraars willen niet betalen voor de begeleiding die deze kinderen op school krijgen en wijzen naar de gemeente als financier, schrijft de organisatie in haar brandbrief aan de Tweede Kamer.

Intensieve zorg

Sinds dit jaar zijn zorgverzekeraars verantwoordelijk voor intensieve kindzorg. Dat kan een combinatie zijn van verpleging, persoonlijke verzorging en begeleiding. Maar de financiering van deze zorg geeft in de praktijk nog veel onduidelijkheid bij scholen, gemeenten, ouders en instellingen, concludeert Ieder(in). En dat leidt tot gebrekkige zorg.

Informatie

Zorgverzekeraars moeten de regeling zoals deze is bedoeld goed gaan toepassen, want elk kind dat naar school kan, moet ook die mogelijkheid krijgen, vindt de organisatie. Er moet bovendien snel betere informatie komen over wie welke rekening moet betalen.

Veel kinderen met een onderwijsachterstand hebben de capaciteiten wel om beter te doen, maar krijgen de kans niet, vindt Oguz Dulkadir. Ze hebben geen rolmodel en ouders kunnen niet altijd goed begeleiden. Dat kan en moet beter >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.