Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

World Social Work Day! Zo doen sociaal werkers het in andere landen

Vandaag is het World Social Work Day! Elke dag maken sociaal werkers voor veel mensen het verschil. Zij ondersteunen mensen in hun meest kwetsbare momenten. Omdat dit een dag is die internationaal gevierd wordt, willen we je inspireren met verhalen uit het sociaal domein van over de hele wereld.
World Social Work Day. Bron: Unsplash.

De jeugdzorg, omgaan met bestaanszekerheid, preventie: hoe geven sociaal werkers in andere landen dit werk vorm? Om je een inkijkje te geven, hebben we de zes beste verhalen over sociaal werk in het buitenland hier voor je gebundeld.

Laat je inspireren door de mooiste verhalen uit het sociaal werk en download onze gratis inspiratiegids.>>

1. Woonruimte voor Vlaamse jongeren die jeugdzorg verlaten: ‘Ze verdienen een goede start’

In en om de stad Gent komen jaarlijks zo’n vijftig jongeren op eigen benen te staan. Als ze achttien jaar zijn, stromen ze de jeugdzorg uit. ‘Deze jongeren moeten dan op zoek naar een eigen onderkomen, wat in België erg lastig is. Net als in Nederland is hier sprake van grote woningschaarste’, schetst projectleider Jean-Marc Verwee namens Nestinvest.

Eigen woonruimte als hefboom naar zelfredzaamheid. Dat beoogt ‘Nestinvest’, een Vlaams initiatief waarmee jongeren die de jeugdzorg uitstromen aan een woning worden geholpen.

2. Arme gezinnen krijgen geld zonder tegenprestatie, ‘want goede resultaten in de VS’

Waarom zouden arme mensen in zichzelf investeren als je ze geld geeft zonder een tegenprestatie te vragen? Zouden ze wel in staat zijn verstandig met geld om te gaan? Kansfonds experimenteert toch met ‘gewoon geld geven’ aan arme gezinnen. De hoop op positieve effecten komt door een pilot in de Verenigde Staten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over het sociaal domein met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

3. Preventie op z’n IJslands: leidt het in Nederland ook tot succes?

Er gebeurde de laatste decennia iets speciaals in IJsland. Het drugs- en alcoholgebruik onder jongeren daalde er explosief, dankzij een succesvolle preventieaanpak. Kan het in Nederland voor vergelijkbare successen zorgen?

4. Ana Rădulescu helpt Oekraïense vluchtelingen: ‘Kinderen zagen verschrikkelijke dingen’

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, ging de Roemeense voorzitter van de Europese federatie van sociaal werkers, Ana Rădulescu, meteen vluchtelingen helpen. Twintig uur per dag werkte zij aan de grens van Oekraïne en Roemenië. Ze deelt de schrijnende problematiek die ze tegenkomt en welke hulp sociaal werkers verlenen: ‘Een kindertehuis zocht contact met mij. Een hulpverlener had zich daar met zo’n twintig kinderen verstopt. Het lukte aanvankelijk nog om via-via eten te laten brengen, maar uiteindelijk was er geen contact meer, kennelijk konden ze hun telefoon ook niet meer opladen. Toen het echt niet veilig meer leek slaagden ze erin een busje te regelen. Dat busje kwam onderweg zonder benzine te staan, dus uiteindelijk moesten ze te voet verder.’ Lees hier verder.

5. Aanpak dakloosheid: Finland heeft de weg gevonden

Het is Finland gelukt om binnen tien jaar langdurige dakloosheid bijna te halveren. Daarmee zijn zij veruit het beste jongetje van de klas. Het leidende principe in de Finse aanpak heet Housing First. Ook in Nederland wordt Housing First gezien als wondermiddel tegen dakloosheid. Is dat terecht?

6. Deense neusspray als drugspreventie

Niet de ogen sluiten, maar juist erkennen dat drugs erbij horen. D66 pleitte in manifest ‘Ikmaakmedrug’ voor een nieuwe drugsaanpak. In Denemarken zet sociaal-ondernemer Michael Lodberg Olsen zich al jaren in voor een open drugsbeleid van de overheid. En met succes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.