Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wonen in een verpleeghuis heeft geen goede naam

Twee op de drie Nederlanders moeten er niet aan denken later in een verpleeghuis terecht te komen. Met name 50-plussers en mensen met een hoog inkomen blijven liever thuis wonen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond voor het VARA Radio 1-programma DeGids.fm.
Wonen in een verpleeghuis heeft geen goede naam
Foto: ANP-Photo/Freek van den Bergh

Wonen in een verpleeghuis heeft geen goede naam. Beelden van vieze luiers, pyjamadagen, onaardig personeel en lange, lege dagen maken het imago van de huizen er niet beter op. Het programma DeGids.fm maakte een serie uitzendingen die in het teken staan van ouderenzorg in verpleeghuizen.

Kwaliteit

Op verzoek van het programma peilde Maurice de Hond peilde de mening van Nederland. Ruim driekwart van de ondervraagden vindt dat kwaliteit boven alles moet staan, ook als dat wat meer kost. Al wil lang niet iedereen zélf meebetalen aan een verblijf in een verpleeghuis. Van de ondervraagden vindt 49% het prima om bij te betalen. Jongeren (69%) en hoge inkomens (76%) hebben er het minst moeite mee de portemonnee te trekken.

Terugluisteren

De serie uitzendingen omvatte een radioportret van de bewoners verzorgers en bezoekers van verpleeghuis Katwijk in Oss, een gesprek met dementiedeskundige Betty Meijer, een discussie over hoe de zorg beter en goedkoper kan, een discussie over mantelzorg, en een rondetafelgesprek met brancheorganisatie ActiZ, de vakbonden den ouderenbond.

De uitzendingen zijn hier terug te luisteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.