Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winnaars Kroonappels bekend

Het Oranje Fonds heeft de winnaars van de Kroonappels bekend gemaakt. Ter gelegenheid van de troonswisseling zocht de organisatie naar de mooiste sociale initiatieven in Nederland. De drie winnaars krijgen op 16 mei een Appeltje van Oranje en een geldprijs van 50.000 euro uitgereikt door de Koning en Koningin.
Winnaars Kroonappels bekend

Zestig finalisten streden met elkaar om de titel en pitchten hun initiatief voor een deskundige jury en hun medefinalisten. Eerder in de verkiezing kon het hele Nederlandse publiek stemmen op hun favorieten. De jury bestond uit bestuursleden van het Oranje Fonds en hoogleraren Prof. Dr. Lucas Meijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Prof. Dr. Christien Brinkgreve van de Universiteit Utrecht.

Best Buddies Nederland uit Goeree-Overvlakkee

Op Goeree-Overflakkee is sinds 2005 Best Buddies Nederland actief. Deze stichting realiseert door heel Nederland vriendschappen tussen studentvrijwilligers en jongeren met een licht verstandelijke beperking. De jury koos deze winnaar omdat het initiatief in heel Nederland jongeren mét en zonder beperking samen brengt. Zij zijn in staat om dit op grote schaal professioneel te organiseren.

Stichting Stadstuin Emma’s Hof uit Den Haag
Buren in het Regentessekwartier vormden een leegstaand gebouw om tot een openbare stadstuin. De tuin fungeert als een openlucht buurthuis en draait volledig op de inzet van ruim 100 vrijwilligers. Buurtbewoners weten de tuin te vinden en te onderhouden. Hier ontmoeten ze elkaar. De jury vond dit initiatief een echte Oranje Fonds Kroonappel omdat het volledig door de buurt opgezet is en al acht jaar goed een ontmoetingsplek is in de wijk. Zij doen dat met veel vrijwilligers en zijn succesvol met hun fondsenwerving.

Stichting Manteling uit Middelburg

In Zeeland biedt Manteling al sinds 1995 hulp aan mensen met een ziekte, handicap of dementie maar ook aan mensen in de laatste fase van hun leven. De 285 vrijwilligers van Manteling worden ingezet als maatje of werken in het hospice of de terminale zorg thuis. Ook treden zij op als netwerkcoaches en helpen mensen om hun sociale netwerk te vergroten. De jury koos dit initiatief als winnaar, omdat zij in staat zijn de primaire mantelzorg te bieden met vrijwilligers. Daarnaast is het een heel actueel thema in de huidige samenleving.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.