Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Winnaars Appeltjes van Oranje 2014

Koningin Maxima krijgt een zoen van medewerker Gerard aan het einde van haar bezoekt aan Buurtmarkt Breedeweg, een supermarkt waar geestelijk beperkten samen met begeleiders werken. De Buurtmarkt is één van de drie winnaars van de Appeltjes van Oranje dit jaar.

De Appeltjes van Oranje hebben dit jaar het thema ‘Samen meer’. Onder dit motto zocht het Oranje Fonds naar sociale initiatieven die zich hier sterk voor maken. Het gaat daarbij om initiatieven waar vrijwilligers zich langdurig inzetten voor kwetsbaren in de samenleving en hen zo betrekken bij de maatschappij.

Prijzen

Voor de drie winnaars is er een prijs van 15.000 euro en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Koningin Máxima reikt de Appeltjes van Oranje op 22 mei uit op Paleis Noordeinde in Den Haag. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is bij de uitreiking aanwezig. De winnaars zijn:

AanZet (Stichting AanZet uit Leeuwarden)
AanZet in Friesland is een vrijwilligersorganisatie met 11 verschillende projecten. Alle projecten worden opgezet en uitgevoerd door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Waarbij altijd wordt uitgegaan van wat mensen zelf willen en kunnen. Zo is er bijvoorbeeld het PC probaat project dat tweedehands computers krijgt vanuit het bedrijfsleven. Deze worden opgeknapt door mensen met een kwetsbaarheid. Vervolgens kunnen mensen met een laag inkomen de computers aanschaffen.
Bekijk hier het filmpje over Stichting AanZet uit Leeuwarden >>

Buurtmarkt Breedeweg (Stichting Buurtmarkt Breedeweg uit Groesbeek)

In Buurtmarkt Breedeweg werken mensen met en zonder handicap samen om het dorp van duurzame en biologische streekproducten te voorzien. De mensen met een beperking hebben een duidelijk groeiplan, krijgen trainingen en worden goed begeleid. Doel is om ze uiteindelijk in de reguliere maatschappij te laten werken.  Door de Buurtmarkt zijn ook de leefbaarheid en de sociale cohesie in het dorp er een stuk op vooruit gegaan.
Bekijk hier het filmpje over de buurtmarkt Breedeweg >>

Meeleefgezin (Stichting MeeleefGezin uit Doorn)

Voor de ontwikkeling van het kind is veilige hechting aan de eigen ouders cruciaal. Het concept van Stichting MeeleefGezin biedt ouders met een psychiatrisch probleem de steun van een meeleefgezin voor hun jonge kind. Marieke brengt sinds kort haar dochtertje Annelin 1 keer per week een dagdeel naar haar meeleefgezin. Meeleefgezinnen bieden opvang aan jonge kinderen van ouders met psychiatrische problemen. Het gaat om een gelijkwaardige relatie waarin de meeleefouders en de ouders van het kind hun eigen verantwoordelijkheid houden.

Bekijk hier het filmpje over het Meeleefgezin >>

 

Foto: ANP

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.