Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wijkfolder stigmatiseert Antillianen’

Een folder over veiligheid in de Rotterdamse Tarwewijk is slecht gevallen bij de Antilliaanse gemeenschap die daar woont. In het blaadje dat huis-aan-huis is verspreid, staat dat Antilliaanse mannen zorgen voor (drugs)overlast.
'Wijkfolder stigmatiseert Antillianen'

De wijkfolder, over hoe de gemeente de veiligheid in de buurt aanpakt, bevat een paragraaf over volwassen Antilliaanse mannen. ‘Deze mannen veroorzaken overlast voor de buurt en hebben vaak ook met drugsoverlast te maken. De politie houdt ze extra in de gaten. Als ze worden opgepakt, krijgen ze speciale begeleiding in de vorm van straf en/of hulpverlening’, aldus de gemeente.

Stadsmarinier
Voorzitter Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders spreekt (OCaN) van stigmatisering en wil een gesprek met burgemeester Ahmed Aboutaleb. De deelgemeente Charlois is volgens het re.Public (vakinformatie voor jonge ambtenaren) opvallend genoeg niet op de hoogte van de folder. Na ‘enig speurwerk’ van het medium, blijkt de folder door stadsmarinier Michiel van der Pols afkomstig te zijn. Van der Pols was niet bereikbaar voor commentaar, aldus re.Public. Een woordvoerder van deelgemeente zegt de situatie te gaan aankaarten bij de stadsmarinier.

Op scherp
Helberg noemt het een ‘kwalijke zaak’. ‘Als iemand iets fout doet, pak je die persoon op, maar je moet niet een hele groep benoemen als overlastgevers’, aldus Helberg tegen re.Public. De voorzitter meent dat je zeker in een achterstandsbuurt daarmee de zaken op scherp zet. 

Probleemwijk
De Tarwewijk (11.000 inwoners, van wie 73 procent allochtoon) is een van de drie Rotterdamse wijken die volgens de in april verschenen veiligheidsindex als probleemwijk te boek staan. Vergeleken met een jaar geleden is de wijk er niet veiliger op geworden. Drugsoverlast en prostitutie zijn er de grootste problemen. Wel zijn sinds 2008 diefstal en vandalisme afgenomen. Met meer cameratoezicht en de aankoop van de panden denkt de gemeente de veiligheid te verbeteren.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: re.Public

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.