Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wie wint de Zorg+Welzijn Award 2021? Stem op jouw favoriete kandidaat!

Wie is een échte verschilmaker in het sociaal domein en wint dit jaar de Zorg+Welzijn Award? De genomineerden zijn bekend. Nu is het aan jou. Wordt het Bianca van der Neut, Denise Bosma of Eva Geelen? Laat ons weten wie jouw favoriete kandidaat is door je stem uit te brengen op de poll.

Wie maakt aantoonbaar het verschil in het ingewikkelde sociaal domein? Wie krijgt dingen voor elkaar die een ander niet zijn gelukt? Wie grijpt de kans voor vernieuwing en verbinding? De Zorg+Welzijn Award wordt ook dit jaar uitgereikt aan de persoon die de grootste impact veroorzaakt in het sociaal domein. Uit alle inzendingen nomineerde de jury Bianca van der Neut, Denise Bosma of Eva Geelen. Van deze drie dames zijn filmpjes gemaakt die hier te zien zijn. Van maandag 29 maart tot en met zondag 2 mei kun je door te stemmen op de poll laten weten wie van hen volgens jou de Zorg+Welzijn Award zou moeten winnen.

Wie zijn de genomineerden?

Bianca van der Neut is de oprichter en directeur van Stichting Kamers met Aandacht, een non-profitorganistatie die het gat tussen jeugdzorg, Wmo en volwassenenzorg overbrugt. Het doel? Voorkomen dat jongeren die op hun achttiende uitstromen uit de jeugdzorg afglijden en bijvoorbeeld dakloos raken of in de schulden komen. Dat doet de stichting door jongeren te koppelen aan mensen die een beetje naar ze omkijken. Bij die mensen krijgen ze een Kamer met Aandacht. Hier wonen de jongeren op zichzelf, maar ze weten dat er altijd iemand in de buurt is bij wie ze terecht kunnen of met wie ze even een praatje kunnen maken. Bianca heeft geregeld dat de vaste begeleider die de jongeren in de jeugdzorg hadden, het eerste half jaar dat ze een Kamer met Aandacht hebben nog betrokken en bereikbaar blijft.

Denise Bosma werkt als ervaringsdeskundige bij Ixta Noa, een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen die te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid. Zij weet haar eigen ervaring met een psychisch ontwrichtende periode en het herstel daarvan in te zetten om anderen te inspireren tot het doorbreken van zorgafhankelijkheid en hen te ondersteunen bij hun herstel en het (weer) meedoen in de maatschappij. Daarnaast zet ze zich ook organisatorisch in bij het runnen/coördineren van het Praktijkhuis (herstelcentrum) van Ixta Noa in Enschede en op beleidsniveau in samenwerking met gemeenten en andere organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van herstelondersteunend beleid binnen het sociaal domein. Zij weet de leefwereld van mensen te verbinden met beleid en vice versa, idee te verbinden met uitvoering en abstract te vertalen naar wat praktisch werkt. Denise zorgt elke dag weer dat ervaringskennis als kennisbron op al deze terreinen waarde voor burgers toevoegt.

Eva Geelen is de initiatiefnemer van Bureau Over-ons. Vanuit deze organisatie heeft ze een online training ontwikkeld waarbij mensen op zeer laagdrempelige manier stappen leren zetten om hun eigen eenzaamheid te verkleinen. En dat is hard nodig vindt ze, want ondanks dat eenzaamheid op dit moment een groot thema is in het sociaal domein, is DE oplossing nog niet gevonden. Bovendien blijkt het lastig eenzame mensen naar bijvoorbeeld lotgenotenbijeenkomsten of sociale vaardigheidstrainingen te krijgen. Voor een groot deel van hen is de drempel om zich daarvoor aan te melden te hoog. De training van Eva bestaat uit e-mails die mensen dagelijks ontvangen. In hele kleine stapjes leren zij daarin over de processen die eenzaamheid veroorzaken en in stand houden en worden ze gestimuleerd om zelf stappen te nemen om hun sociale netwerk te versterken en/of te vergroten. Het draagt bij aan het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld en een optimistischer beeld over anderen.

Wil je meer lezen over de Zorg+Welzijn Award? Dat kan hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.