Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Wet op waardig levenseinde nu nog sneller’

Nu de artsenfederatie KNMG haar standpunt over euthanasie heeft bijgesteld, zal er nog sneller een nieuwe wet komen die het recht op een waardig vrijwillig levenseinde voor ouderen regelt. Dat verwacht hoogleraar strafrecht Eugène Sutorius, een van de initiatiefnemers van de groep Uit vrije Wil.
'Wet op waardig levenseinde nu nog sneller'

De groep wil dat 70-plussers in Nederland het recht krijgen op euthanasie, ook als ze niet terminaal ziek zijn, omdat ze hun leven als ‘voltooid’ beschouwen. Een commissie zou per geval moeten toetsen of hun doodswens authentiek is.

Euthanasie
De KNMG heeft de achterban erop gewezen dat ook niet-terminaal lijden, bijvoorbeeld een opeenstapeling van ouderdomsziekten, reden kan zijn voor euthanasie. Ook heeft ze gesteld dat artsen die principieel tegen euthanasie zijn, patiënten met een terechte euthanasiewens nooit in de kou mogen laten staan, zoals tot nu toe regelmatig gebeurde. Die artsen hebben de plicht hun patiënt door te verwijzen naar een andere arts. De organisatie vindt ook dat artsen meer kennis moeten opdoen over euthanasie.

Wetsvoorstel
Sutorius schatte eerder dit jaar dat het 7 jaar zou duren voordat het parlement een wetsvoorstel daartoe heeft aangenomen. Nu de artsen dinsdag hun standpunt hebben bijgesteld, denkt Sutorius dat een belangrijke hobbel is genomen. ‘Misschien is de wet nu al over 5 jaar een feit’, zegt hij. Hij prijst de KNMG omdat de organisatie volgens hem het lef heeft gehad om problemen rond de praktijk van euthanasie onder ogen te zien.

Reden

Voorzitter Nieuwenhuijzen Kruseman heeft erkend dat sommige artsen in het verleden tekort zijn geschoten zijn bij het omgaan met euthanasieverzoeken. Volgens Sutorius moet er nog veel gediscussieerd worden over de vraag wanneer een verzoek voor vrijwillige euthanasie kan worden ingewilligd. ‘De artsen hebben aangegeven met ons mee te willen denken over de moeilijke grensgevallen en dat is grote winst.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-photo

1 REACTIE

  1. Ik ben er altijd voor geweest dat mensen het zelfbeschikkingsrecht hebben om op een fatsoenlijke manier een eind te kunnen maken aan hun leven. Maar dat er nu snel een nieuwe wet zal kunnen komen waardoor meer 70-plussers gemakkelijker kunnen stoppen met hun leven, vind ik wel ironisch. Juist nu in deze barre economische tijden. Dat zal ons kabinet namelijk wel goed uitkomen gezien haar bezuinigingsdrift.
    Of ben ik nu erg cynisch?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.