Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkomstandigheden bepalend voor werkdruk zorg

Voor de werkdruk die verpleegkundigen en verzorgenden ervaren, zijn de werkomstandigheden minstens zo belangrijk als overwerk. Dat constateert het Nivel, instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Verpleegkundigen die vaker overwerken blijken minder werkdruk te ervaren dan verzorgenden in verpleeghuizen die nauwelijks overwerken.
Werkomstandigheden bepalend voor werkdruk zorg

Pauzes overslaan en extra uren werken buiten de officiële werktijd leiden niet automatisch tot onvrede over de werkdruk. Zo blijkt dat de verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen het meest ontevreden zijn over de werkdruk, maar relatief weinig overwerken. Terwijl verpleegkundigen in de thuiszorg vaker overwerken maar niet het gevoel hebben dat ze veel werkdruk hebben.

Aandacht
Dat blijkt uit de factsheet: ‘Werkdruk, meer dan overwerk’ van het Nivel. De onderzoekers constateren dat er aandacht moet zijn voor te hoge werkdruk in de zorg. ‘De kans op burn-out, uitval of vertrek van medewerkers is groot bij te hoge werkdruk. Aandacht hiervoor is niet alleen voor verpleegkundigen en verzorgenden zelf belangrijk, maar ook vanwege de te verwachten tekorten in het arbeidsaanbod.

Kwaliteit van zorg
Andere werkomstandigheden dan overwerk bepalen voor een groot deel de werkdruk. Verpleegkundigen en verzorgenden die vinden dat ze niet de juiste kwaliteit van zorg kunnen leveren, zijn minder tevreden over de ervaren werkdruk. Ook aspecten als waardering van het hogere management en ruimte om het werk zelf in te delen zijn belangrijk. Verzorgenden en verpleegkundigen die positief zijn over kwaliteit van zorg, waardering en autonomie, ervaren minder werkdruk.

Onvrede
NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: ‘In de nabije toekomst zouden de ervaren kwaliteit van de zorg, de waardering vanuit het management, en de mate waarin verpleegkundigen of verzorgenden zelfstandig kunnen werken meer aandacht moeten krijgen. Te meer omdat de laatste jaren de onvrede over de werkdruk stijgt en een toenemend percentage verpleegkundigen en verzorgenden aangeeft dat er meer aandacht voor moet komen.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.