Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werk sociaal raadslieden levert Rotterdamse burgers jaarlijks 10 miljoen op

In 2008 hebben ruim 43.800 Rotterdammers samen 10 miljoen euro teruggekregen of bespaard met hulp van Sociaal Raadslieden Rotterdam (SRR). Dat blijkt uit onderzoek naar de effecten van het sociaalraadsliedenwerk.
Werk sociaal raadslieden levert Rotterdamse burgers jaarlijks 10 miljoen op

Het is voor het eerst dat resultaten en opbrengsten van lokaal Sociaal Raadsliedenwerk door onderzoek in kaart zijn gebracht. Het rapport ‘Het resultaat telt’, is vorige week aangeboden aan de Rotterdamse wethouder Kriens.

Belastingtoeslagen
Uit het onderzoek blijkt ook dat sprake is van een stijging van schulden en inkomensproblemen. De belangrijkste oorzaak hiervoor zijn niet goed lopende belastingtoeslagen. Volgens de SRR wordt de problematiek van klanten steeds complexer. Ze komen vaak met meer dan een hulpvraag naar het loket. In Rotterdam zijn 33 spreekuurlocaties, verdeeld over de stad.

Armoedebestrijding
Sociaal raadslieden helpen bewoners gratis met het invullen van voor hen ingewikkelde formulieren en het schrijven van brieven aan instanties. Ook geven ze informatie en advies en bemiddelen ze bij conflicten. Sociaal raadslieden zorgen ervoor dat burgers gebruikmaken van voorzieningen en dragen zo bij aan armoedebestrijding. Sociaal Raadslieden Rotterdam (SRR) bereikt volgens eigen zeggen vooral burgers met een laag inkomen, van allochtone afkomst of met een (zeer) hoge leeftijd. In de havenstad werd de meeste hulp gevraagd over belastingen, consumentenzaken (schulden), uitkeringen en sociale zekerheid. De klanten van SRR waarderen de diensten van de raadslieden met een 8,7.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: SRR/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.