Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Welzijnsprofessional, ga vloggen!’

Door te vloggen (videobloggen) kunnen welzijnsprofessionals hun werk beter in beeld brengen voor bewoners in de wijk, vindt sociaal makelaar Jelle de Boer.
Jelle de Boer is sociaal makelaar in Utrecht Overvecht.
Jelle de Boer is sociaal makelaar in Utrecht Overvecht.

-INGEZONDEN STUK-

Twee jaar geleden begon ik als sociaal makelaar bij Wijk&co in Utrecht. Iemand vertelde mij dat beelden in de wijk Overvecht het beter doen dan tekst. Uit welk werelddeel je ook komt, welke taal je ook spreekt, beelden zijn voor iedereen herkenbaar. Sinds een maand is videobloggen, vloggen, een bron van inspiratie voor mij geworden.

Wijk

De belangrijkste reden voor mij om te vloggen is mijn werk beter in beeld te brengen door bewoners in de wijk te laten zien waar ik in de wijk aanwezig ben, welke bewonersinitiatieven er zijn en welke activiteiten er in de buurt zijn. Een vlog werkt drempelverlagend en je kunt mensen enthousiasmeren om daadwerkelijk iets te doen. Want, het is vaak eng om een nieuwe stap in je eigen wijk te nemen. Door in een vlog alvast iemand de sfeer te laten proeven en te laten zien welke mogelijkheden er zijn, wordt het minder eng om de wijk in te gaan.

Wat doe je bij suïcidaal gedrag bij jongeren, hoe communiceer je met iemand met dementie? Welke signalen wijzen op huwelijksdwang en hoe herken je ouderenmishandeling? Lees in het Dossier Tips de artikelen met handige tips voor jou als sociale professional >>

Kwetsbaar

Wanneer je voor het eerst wilt gaan vloggen kan het moeilijk zijn om te bepalen via welke kanalen je wilt publiceren en of je de mogelijkheid wilt geven aan het publiek om te kunnen reageren. Ik heb er bewust voor gekozen om reacties op mijn vlogs toe te laten om de interactie bevorderen. Toch voelde ik mij ook wel kwetsbaar, omdat ik mezelf op het internet te kijk zet voor heel veel mensen die je niet kent. Tot nu toe heb ik positieve reacties gehad en ben ik blij met het openstellen van de reactiemogelijkheid.

Social media

Wanneer het over het publiceren op kanalen gaat kun je natuurlijk voor de veilige keuze gaan en je vlog alleen op Youtube publiceren, maar je wilt natuurlijk zo veel mogelijk mensen bereiken. Ik ben thuis in het gebruik van social media, dus het was voor mij een logische keuze om mijn vlogs ook op social media te plaatsen. Ook heb ik over het belang van vlogs geschreven in het (E-)magazine van Wijk&co. Dit online magazine wordt ook in een oplage van 1000 afgedrukt en in de wijk verspreid.

Ik ben nog steeds op zoek naar meer kanalen om mijn vlogs te verspreiden. Weet jij nog een kanaal dat interessant zou kunnen zijn voor publicatie van vlogs? Laat het mij vooral weten!

Dit zijn de tips wanneer je wilt gaan vloggen als welzijnsprofessional:

Tip 1: Ga het gewoon doen. Zelfs al is er niemand in de buurt, een camera op jezelf richten is spannend. Het is niet raar om het eng te vinden, druk gewoon op de record knop! Je kunt altijd nog dingen uit je filmpje knippen.

Tip 2: Probeer niet te veel in te studeren. Film jezelf en mensen om je heen zonder een strak draaiboek te maken, dat komt veel natuurlijker over.

Tip 3: Wat ik zelf leuk vind is het gebruiken van muziek om een beeld speelser te maken. Dit geeft vaak een extra sfeer aan een beeld.

Tips 4: Wees niet bang om een bewerkingsprogramma zoals Windows moviemaker of IMovie te gebruiken om je vlog in elkaar te zetten. Het is makkelijker dan je denkt.

Tip 5: In het sociale domein waarin ik werk, werken we met mensen. Daarom is het belangrijk om in je vlog mensen in de wijk aan het woord laat, in plaats van dat ik het voorkauw. Zet hetgeen waar je focus ligt in je werk in het middelpunt van je vlog. Bij mij zijn dit de mensen in de wijk.

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn vlogs? Bekijk de eerste hier:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.