Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wel Thuis is goed voor gezin en hulpverlener

Vrijwilligers die gezinnen met complexe problemen ondersteunen in het project Wel Thuis, zorgen ook voor meer effectieve inzet van professionals. Dat blijkt uit een onderzoek van Humanitas.
jeugd-problemen
Het blijkt dat de eigen kracht door de vrijwilligers wordt ondersteunt: ouders gaan zelf meer initiatieven nemen. - Foto: Fotolia

Professionele hulp kan effectiever worden ingezet als vrijwilligers een gezin met complexe problemen ondersteunen. Dat blijkt uit het onderzoek van vrijwilligersorganisatie Humanitas naar het ruim 2 jaar lopende project Wel Thuis en het project Jeugdsupport – begeleiding van jongeren door een vrijwilliger. Het blijkt dat de situatie van gezinnen die worden begeleid door een vrijwilliger van Wel Thuis substantieel verbetert.

Complexe problemen

Vrijwilligersorganisatie Humanitas is in 2015 begonnen met Wel Thuis –begeleiding van gezinnen met complexe problemen. Het blijkt dat de eigen kracht van ouders door de vrijwilligers wordt ondersteund: ouders gaan zelf meer initiatieven nemen. Het blijkt dat professionele hulp effectiever is; In een kwart van de gezinnen kon de hulpverlening eerder worden afgebouwd.

Wel Thuis: vrijwilliger als brug tussen hulpverlener en gezin. In gezinnen waar zorgen zijn over de veiligheid van kinderen, klopt de vrijwilliger van Wel Thuis aan. Die zorgt voor ontspanning en afleiding en voor rust voor moeder. ‘Professional en vrijwilliger stemmen voortdurend af over de aanpak.’ Lees meer>>

Jeugdsupport

Humanitas heeft ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het project Jeugdsupport: Vrijwilligers begeleiden jongeren die in zorg zijn. De jongeren gaven aan dat ze het vooral belangrijk vonden dat er een maatje is, iemand die er voor hen is en hen begrijpt. Die rol speelt dus de vrijwilliger in de hulp aan de jongere. Volgens Humanitas blijkt dat de vrijwilliger een belangrijke aanvulling is op de professionele zorgverleners.

Financiering

Vanwege de positieve resultaten van de 2 projecten gaat Humanitas beide projecten voortzetten. Als de financiering er is, dan wil Humanitas Wel Thuis en Jeugdsupport in meer gemeenten starten.

Meer informatie over het project Wel Thuis>>

Meer informatie over het project Jeugdsupport>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.