Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Weer meer ghb-verslaafden in 2011’

Novadic-Kentron, instelling voor verslavingszorg, verwacht dit jaar opnieuw veel meer cliënten met een ghb-verslaving aan de poort te krijgen. Nu al is sprake van een grotere vraag dan de instelling aankan.
'Weer meer ghb-verslaafden in 2011'

Ghb is een partydrug, die ervoor zorgt dat angsten en remmingen verdwijnen en een roes van seksuele opwinding teweeg brengt. De vloeibare drug is immens populair, niet in de laatste plaats omdat het goedkoop en relatief makkelijk zelf te maken is.

Stabiliseren
Novadic-Kentron zet volgens Roel Hermanides, lid van de raad van bestuur, alle zeilen bij door de duur van (crisis-)opnames zo kort mogelijk te houden. Ook probeert de instelling het gebruik door verslaafden te stabiliseren tot er mogelijkheid is voor een geplande opname. Dat meldt dagblad BN/De Stem

Groter aantal
De exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar in 2010 behandelde Novadic-Kentron een aanzienlijk groter aantal ghb-verslaafden dan in 2009. Hermanides: ‘Aangezien we aan de voordeur geen afname zien, ga ik ervan uit dat de trend van de laatste jaren zich voortzet.’

Zorgelijk
‘Ghb-gebruik is een zeer zorgelijk fenomeen in onze regio’, meldde politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk van de regio Midden- en West-Brabant augustus 2010. ‘Steeds vaker worden we geconfronteerd met mensen die onder invloed verkeren. Ze liggen al dan niet op straat, vertonen vreemd gedrag en zijn soms een gevaar voor zichzelf of hun omgeving.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+welzijn op Twitter

Bron: DN/De Stem, foto: Lex van Lieshout/ANP

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. GHB is een afkorting voor Gamma Hydroxy Butyraat. Dit is een vloeibare, kleurloze drug die verdovend werkt. GHB is ooit begonnen als anesthasie middel, maar het doseren bleek te nauw te komen en te onvoorspelbaar. Kleine verschillen in dosering of fysiologie van de patiënt kunnen ertoe leiden dat iemand te vroeg bij komt, of dat iemand in coma raakt met evt. een levensgevaarlijke ademhalingsdepressie. Hierdoor werd professioneel gebruik van de drug al snel gestaakt.
    De laatste tijd raakt GHB steeds meer in trek in de gebruikersscene, omdat het goedkoop is en eenvoudig zelf te maken. Ook is GHB bekend als ‘Rape Drug’. Kwaadwillenden kunnen het tijdens het stappen door je drinken doen, en je dan verkrachten als je onder invloed van de drug bent.
    GHB is een verslavende drug en het afkicken ervan is heftig en moeilijk. Doe dit altijd met professionele zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.