We moeten normaler doen over verlies’

Met name sociale steun en persoonlijke herinneringsrituelen helpen om verlies van een naaste te verwerken. Dat is niet verrassend. Iedereen overkomt het, maar toch is het moeilijk om over de dood en het overlijden te praten. Aldus Paul Boelen, die onderzoek doet naar rouw en het verwerkingsproces bij verlies van een dierbare.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘We moeten veel normaler doen over verlies’
Foto: AdobeStock

Uit onderzoek blijkt een duidelijke relatie te bestaan tussen rouwverwerking en depressie, ptss en ook een relatie met eenzaamheid. Sociale steun door de familie en het eigen sociale netwerk is cruciaal om jaren later veel minder last te hebben van het verlies van een dierbare. Dat blijkt uit onderzoek van Paul Boelen, hoogleraar klinische psychologie bij de Universiteit Utrecht en Arq Psychotrauma Expert Groep. ‘Het is goed om mensen in de eerste maanden na het overlijden van een dierbare ook te laten rouwen. Er blijft een groep mensen die een verlies moeilijk kunnen accepteren. Voor hen is het belangrijk vroegtijdig

0
1389

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.