We hebben allemaal een mechanisme om mishandeling te ontkennen’

Met ingang van 1 januari 2019 wordt de Meldcode Kindermishandeling aangescherpt. ‘Ik hoop oprecht dat professionals niet denken: “Er komt iets bij”, maar zich gesteund voelen’, aldus Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Kindermishandeling aanpakken is iets anders dan een gebroken arm gipsen.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Bij de vijf stappen die de professional kan volgen in de meldcode Kindermishandeling wordt per 1 januari 2019 een afwegingskader gevoegd. Elke beroepsgroep heeft daarvoor zijn eigen overzicht gemaakt van wat een acute of structureel onveilige situatie inhoudt. Dan zoeken professionals altijd contact met Veilig Thuis om samen te beslissen hoe verder. ‘Een leerkracht op de basisschool bijvoorbeeld merkt andere signalen op dan een psycholoog’, geeft Anita Kraak een voorbeeld. ‘Daarnaast kan de professional in alle omstandigheden – acuut of niet – overleg zoeken met Veilig Thuis.’ Dat is in het kort de aanscherping van de meldcode.

Meldcode Kindermishandeling

Anita

0
617

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.