Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat staat sociaal werkers in 2024 te wachten?

We maakten een vooruitblik op de ontwikkelingen in sociaal domein in 2024. Het komende jaar staat in het teken van "bestaanszekerheid," waarbij de benadering van mensen verschuift van wantrouwen naar vertrouwen. In 2024 wordt er een aanzienlijke vraag verwacht naar professionals in alle facetten van het sociaal domein.
wat staat sociaal werkers in 2024 te wachten

Wat staat het sociaal domein in 2024 te wachten? Nou, heel veel. De overheid focust zich meer op bestaanszekerheid, preventie en participatie door middel van o.a. het GALA-akkoord. De verwachte belangrijkste thema’s en ontwikkelingen hebben we voor je op een rij gezet. 

1. Bestaanszekerheid als rode draad

De overheid investeert extra middelen in armoedebestrijding en preventieve maatregelen tegen geldzorgen en schulden. Er komt een hervorming van het bijstandsstelsel met de focus op een realistischer mensbeeld en het behandelen van mensen vanuit vertrouwen.

2. GALA-akkoord: aan de slag met visie op versterken sociale basis 

Gemeenten moeten aan de bak. Elke gemeente heeft uiterlijk in 2024 een beleidsvisie op het versterken van de sociale basis, met aandacht voor gebiedsgerichte uitvoering. Hierin komen in ieder geval de volgende thema’s aan de orde: sociale samenhang of samenlevingsopbouw, mantelzorg, tegengaan van eenzaamheid, inzet en ondersteuning van vrijwilligerswerk en professionals in het sociaal domein. Deze thema’s worden binnen de voorwaarden voor toekenning van de middelen verbonden aan de lokale context en de leefomgeving. 

Lees meer over het GALA-akkoord en de concrete uitwerking bij Movisie. 

3. Jeugd- en hervormingsagenda

De jeugdzorg ondergaat structurele veranderingen volgens de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028. Met deze agenda en het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming liggen er belangrijke wijzigingen om het jeugdzorgstelsel fors te verbeteren. Investeringen in landelijke kwaliteit, effectiviteit van jeugdhulp en samenwerking met onderwijs staan centraal. Het UWV benadrukt de groeiende vraag naar professionals in (specialistische) jeugdzorg. 

4. Migratie 

Nederland ziet jaarlijkse instroom van mensen, waarvoor duurzame opvang essentieel is. Er is behoefte aan begeleiding en coördinatie, met een verwachte vraag naar strategisch adviseurs en programmanagers.

5. Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de ouderenzorg

Vanaf 2026 wordt (opnieuw) een inkomensafhankelijke eigen bijdrage ingevoerd. Diverse akkoorden richten zich op verschuiving van zorg naar gezondheid, welzijn en preventie, met als doel het vergroten van de zelfstandigheid van inwoners. Door het inkomen en het vermogen als basis te gebruiken voor de eigen bijdrage, houdt de overheid rekening met wat een individuele burger kan dragen.

De ouderenzorg wordt de komende jaren anders georganiseerd aan de hand van het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Het kabinet trekt hier in 2024 € 345 miljoen voor uit. Met dit programma worden ouderen ondersteund om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven, en ontvangen zij zorg en ondersteuning, in de meeste gevallen thuis in hun vertrouwde omgeving.

6. Participatie, toeslagen en hersteloperatie

De Participatiewet streeft naar ondersteuning van werkzoekenden, maar decentralisatie zorgt voor verschillen tussen gemeenten. Dit leidt tot onduidelijkheid voor inwoners en maatschappelijke partners. Sinds 1 juli 2023 is het wetsvoorstel Breed Offensief tot wet gemaakt. Het doel van deze wet is onduidelijkheid wegnemen en pijnpunten oplossen. Na de toeslagenaffaire wordt nog steeds gezocht naar professionals, zoals inkomensconsulenten en juridisch medewerkers, om hersteloperaties uit te voeren. 

Bronnen: Movisie.nl, Stimulanz, BVNG

🔎 Toekomstvisie op het sociaal domein

Stop met dementie tot sociale dood maken

Teun Toebes vindt (en anderen) dat we dit in 2024 niet meer moeten doen, dementie tot een ‘sociale dood maken’: ‘Vanaf het moment van de diagnose gaan we ons anders verhouden tot mensen met dementie. We zien hen als ‘de ander’ en gaan anders met ze om. De diagnose is daarvoor een legitimatie. We vinden bijvoorbeeld dat we ze moeten beschermen en verwijzen daarvoor naar allerlei mogelijk excessen.’ Lees het verhaal hier.

Mantelzorgers beter ondersteunen

De druk op mantelzorgers wordt mogelijk ook in 2024 nog groter, dus overbelasting voorkomen is heel belangrijk, daar heb je als sociaal werker een belangrijke rol in. Lees hier hoe. Mantelzorgers hebben daarnaast te maken met bizarre bureaucratie. Binnen het GALA-akkoord moeten gemeenten hier de komende jaren mee aan de slag en mantelzorgers beter gaan ondersteunen. Lees hier meer over het geregel van mantelzorgers.

Laaggeletterdheid wordt steeds groter issue, daarbij holt de leesvaardigheid van scholieren achteruit

1 op de 3 15-jarige leerlingen in Nederland heeft onvoldoende leesvaardigheid, blijkt uit internationaal onderzoek dat begin december 2023 werd gepubliceerd. Dus op signaleren en bespreken van laaggeletterdheid mag je misschien je wel meer richten als sociaal werker in 2024. Lees ons dossier laaggeletterdheid signaleren en bespreken.

Meer geld naar aanpak jeugdcriminaliteit

Het (specialistische) jongerenwerk mag zich in 2024 meer laten zien. Er komen subsidies aan om jongerenwerkers te ondersteunen bij de aanpak van criminaliteit. Maar dat dit lang niet zo gemakkelijk is, laat Dirk Jan de Jong zien in dit interview.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.