Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wat muziek doet tegen autisme en Alzheimer

Wat zou muziek kunnen doen voor kinderen met autisme? Voor mensen met de ziekte van Alzheimer? Voor mensen met een zware handicap? Prof. dr. Erik Scherder is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij legt in 15 minuten heel begrijpelijk uit welke invloed muziek kan hebben op hersenactiviteit.
Wat muziek doet tegen autisme en Alzheimer

Op de Universiteit van Nederland geven de beste hoogleraren van Nederland gratis online college. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week is er een nieuwe hoogleraar. Deze week is het inititatief van start gegaan met de hoogleraar klinische psychologie.

Autisme

Scherder legt in een kort college onder meer uit dat muziek en het bespelen van een instrument het gedeelte dat de linker en rechter hersenhelft met elkaar verbindt, enorm versterkt. ‘De hersenhelften kunnen zo veel beter met elkaar communiceren’, legt de hoogleraar uit. Bijvoorbeeld bij kinderen met autisme zijn gedrag (links) en emotie (rechts) niet goed op elkaar afgestemd. ‘Moet U nagaan wat muziek voor kinderen met autisme kan doen!’

Taal

Ook heeft muziek een positief effect op de verbintenis tussen de taalgebieden in de hersenen. ‘Er zijn veel gevallen van kinderen met autisme die in aanraking komen met muziek en daardoor meer gaan spreken. Maar ook mensen die en herseninfarct hebben gehad die door intensieve muziektherapie hun spraak kunnen verbeteren.’

Bekijk hier het college van Scherder:

2 REACTIES

  1. En zo gaat het ook met dementerende ouderen. Het eerste waar op bezuinigd wordt door de zorgcentra is de kunstzinnige en muziektherapie. Van de vakgroep kunstzinnige therapie is niets meer over. Terwijl dat nu juist de dementerende ouderen weet te bereiken!
    Goedkoop is duurkoop, want deze mensen zullen straks duurdere zorg nodig hebben als we ze niet meer op deze manier kunnen benaderen.

  2. Lees alle reacties
  3. Uit onze ervaring met onze zwaar autistische zoon weten we dat muziek heel erg goed voor hem was. Inderdaad was, want dank zij de bezuinigingen moest het dagverblijf van onze zoon ruim een jaar geleden stoppen met de muzieklessen/therapie. Pogingen om ouders en donoren samen de kosten te laten opbrengen faalden helaas. Zo werd en wordt goede zorg stap voor stap afgebouwd. Een pure kaalslag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.