Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Wajonger niet beter af in de bijstand’

Als Wajongers worden overgeheveld naar de gemeenten, wordt de kans dat zij een baan krijgen kleiner. Dat verwacht Joop Linthorst, bestuursvoorzitter van het UWV.
'Wajonger niet beter af in de bijstand'

In het regeerakkoord staat dat de uitkeringen voor jonggehandicapten (Wajong), de bijstand en de sociale werkvoorziening worden opgenomen in één regeling. Wajongers vallen dan onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en dat zal ten koste gaan van de dienstverlening aan deze jongeren, zegt Linthorst in de Volkskrant.

Coach
Het UWV begon in januari dit jaar net met de uitvoering van een wetswijziging in de Wajong: elke nieuwe Wajonger krijgt een coach. Die moet de jongere begeleiden naar een baan, met als doel het aantal jonggehandicapten dat volledig afhankelijk is van een uitkering terug te brengen. Linthorst vindt het ‘zonder van de opgebouwde expertise’ om het kind nu met het badwater weg te gooien. ‘We hebben nauwelijks een nieuwe wet en dan gooien we de boel weer overhoop.’ 

Loonregeling
Het idee achter één regeling, is dat het zo makkelijker wordt voor werkgevers om iemand met een beperking in dienst te nemen. Nu is het vaak onduidelijk via welke loonregeling dit kan. De gedachte dat het makkelijker is om een jongere uit de bijstand aan te nemen, deelt Linthorst niet. ‘Nu hebbben werkgevers te maken met dertig regiokantoren van het UWV,dat worden straks 430 gemeenteloketten’, aldus de bestuursvoorzitter in de krant.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: de Volkskrant/Foto: ANP/Marcel Antonisse

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wajongers worden al 35 jaar geisoleerd, zij zijn de dupe in dit land, geen werkgever wil ze terwijl vele wel willen, dit is volstrekt asciaal.
  Mensen zitten al op en onder het minimum.
  Dit kabinet moet de handen af houden van deze bijzonder kwetsbare doelgroep.
  Rutte, Verhaege en Wilders schaam je.
  George.

 3. Wajongers worden al 35 jaar geisoleerd, zij zijn de dupe in dit land, geen werkgever wil ze terwijl vele wel willen, dit is volstrekt asciaal.
  Mensen zitten al op en onder het minimum.
  Dit kabinet moet de handen af houden van deze bijzonder kwetsbare doelgroep.
  Rutte, Verhaege en Wilders schaam je.
  George.

 4. Vermogenstoets, inkomen van partner teld mee.
  Nee, gewoon een ordinaire bezuiniging en echt niet bedoeld om een jong medemens te helpen!
  Autisme en verstandelijke beperking naar de gemeente….HELP!
  Als ik nu voor hulp naar de WMO ga krijg ik al te horen:
  “Die is er alleen voor gehandicapten”
  Hoezo hulp voor mijn zoon.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.